INSIDER

50 ezer forint a rossz helyre dobott szemét ára!

Öt­ven­ezer fo­rintra bír­sá­gol­hat­ják az egész házat egyet­len nem­tö­rő­döm lakó miatt.
  • Szerző: Ripost

Egyetlen lakó hanyagsága az egész társasházra bajt hozhat! Azért például, ha a szelektív szemétbe nem odavaló dolog kerül, 50 ezer forint a bírság.

Felháborodott írást kapott a egy budapesti olvasótól, és hozzá fényképeket is. Tóth Zsuzsanna szerint egyre többen fittyet hánynak arra, hogy a szelektív szemetet az arra kijelölt kukába tegyék.

"Ahogy bevezették a szelektív gyűjtést a házunkban, azonnal vettem otthonra is egy háromrészes gyűjtőedényt – magyarázta a -nak. – Azóta nagyon figyelek arra, hogy a háztartási hulladék, a műanyag és a papír külön-külön zacskóba kerüljön, és így is rakom a kukába. De a házunkban nem mindenki ilyen precíz. Rendszeresen látom, hogy néhány lakó a szelektív kukába dobálja például az ételmaradékot. Hiába kérem, hogy ne tegyék, mintha meg se hallanák. A csúcs az volt, hogy a műanyagos kukában voltak a szórólapok és - nem viccelek - egy vécétartály is!"

Sokan arra hivatkoznak, hogy nincs értelme külön gyűjteni a szemetet, úgyis összeöntik. Megkérdeztük a Fővárosi Közterületfenntartót, igaz-e ez, vagy városi legenda.

Ilyen és ehhez hasonló cetliken figyelmeztetik egymást a lakók, és a közös képviselők.
Ilyen és ehhez hasonló cetliken figyelmeztetik egymást a lakók, és a közös képviselők.
Mi is tapasztaljuk, hogy a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése óta alábbhagyott a kezdeti lelkesedés. Ma már ott tartunk, hogy legalább a kukák fele kisebb-nagyobb mértékben szennyezett

– mondta el a -nak Dorogi Gabriella, az FKF szóvivője. – Pedig nem igaz, hogy a kukásautók egybeöntik a szemetet! Sőt, külön autó szedi össze a sárga és a kék fedelű kukák tartalmát. Miután azonban egyre többen meg se nézik, mit hová dobnak, duplán kell szelektálniuk a gyűjtőtelepeknek.

A kommunális szemét elszállításáért fizetni kell, de a szelektívért nem.

Sok társasház ezért nagy lelkesen visszaadta a háztartási kukák egy részét, arra számítva, hogy kevesebb lesz az összeöntött szemét.Amikor aztán rájöttek, hogy nem elég a kuka, nem kértek újabbat...

A következő lépés ezért az, hogy a szennyezett szelektív kukát nem viszik el, hanem kommunálisként kezelik, aminek viszont díja van, vagyis a következő szemétszállítás díjában többletköltségként számítják fel – mondta az FKF szóvivője.

Eközben a címlapon