MANI

Szek­szárd ivó­víz­há­ló­za­tát bő­víti a Duna Asz­falt

A ki­lenc ki­lo­mé­ter­nyi új ve­ze­ték le­fek­te­té­sé­vel Ózsák­puszta, Jó­zsef­puszta és Ken­der­gyár fo­gyasz­tói is be­kap­cso­lód­nak a vá­rosi há­ló­zatba.

Ivóvízvezetéket építenek ki három, Szekszárdhoz tartózó külterületen. A kivitelező Duna Aszfalt Kft. és a közműszolgáltató ERÖV Zrt. kilenc kilométer új vezetéket fektet le, amelyen keresztül a városi hálózatról látják el Ózsákpuszta, Józsefpuszta és Kendergyár fogyasztóit,így 144 ember juthat egészséges ivóvízhez.

Eddig ihatatlan volt a víz a vastartalma miatt

A fejlesztést egy 880 millió forintos vízügyi beruházás részeként 80 millió forintból valósítják meg, a munkák nyár elejére fejeződnek be. A forrást 680 millió forintos európai uniós támogatás és kétszázmillió forint hazai pénz biztosítja.

Ács Rezső polgármester sajtótájékoztatóján kiderült, a pusztákon élő családok jelenleg egy magántulajdonú mezőgazdasági telep hálózatáról jutnak ingyen ivóvízhez.

A víz vastartalma azonban esetenként ötszörösen meghaladja a literenként 0,3 milligrammos minőségi határértéket, ezért ásványvizet isznak. 

A faddi Duna-part nyolc kútja látja el a várost

Artim Andrásné, az ERÖV Zrt. vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy a teljes, 880 millió forintos projektben egy, már próbaüzem alatt álló előülepítő rendszert építettek ki, amelynek köszönhetően tartósan alacsony Duna-vízállás esetén is biztonságosan ellátható ivóvízzel Szekszárd.A projektben emellett 780 köbméterrel növelik a vízbázis tárolókapacitását, amely így 1930 köbméterre bővül.

A tolnai megyeszékhelyen 2015-ben szintén a Duna Aszfalt Kft. kivitelezésében több mint hatmilliárd forintból építettek ki új vízbázist, ami a faddi Duna-parton fúrt nyolc parti szűrésű kúttal látja el a várost. A mostani beruházás ezt bővíti.