SÁRGACSEKK

Száz­ez­rek rej­tőz­nek a hi­tel­ki­vál­tás­ban

A de­vi­za­hi­te­le­sek­nek a banki el­szá­mo­lá­sok kéz­hez vé­tele után új lec­két kell meg­ol­dani. Ke­res­niük kell hat­van napon belül egy ked­ve­zőbb banki aján­la­tot, s szak­ér­tők sze­rint így akár több száz­ezer fo­rint is le­fa­rag­ható az adós­ság­ból.

Az elmúlt napokban valamennyi devizahiteles kézhez kapta bankjától azt az elszámolást, amely a törvényben rögzített kedvezményekkel csökkentett tartozás összegét és az új törlesztő részletetis tartalmazza. Aki szétnéz a konkurencia kínálatában, egy jobb hitelkonstrukció választásával több százezer forintot spórolhat.

Jó adósok előnyben

Érdemes segítséget kérni (Fotó:	Thinkstock)
Érdemes segítséget kérni (Fotó: Thinkstock)

A bankmonitor.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy az adósok további jelentős megtakarítást érhetnek el, ha az elszámoló levél kézhezvételét követő hatvan nap alatt alaposan tájékozódnak a különböző hitelkiváltó konstrukciók között, s ha a jelenleginél kedvezőbbet találnak, akkor bankot váltanak.

Ez az út azok számára járható, akik eddig határidőre törlesztettek, ugyanis a bankok ebben a számukra kényszer szülte helyzetben a jó adósokat igyekeznek magukhoz csábítani.

Eközben a címlapon

A bankszektor összezár

Ha glédában áll a bankó, akkor gond egy szál se (Fotó:	Thinkstock)
Ha glédában áll a bankó, akkor gond egy szál se (Fotó: Thinkstock)

Aki egy új bankhitelből fizeti vissza régi bankjának a tartozását, ezt előtörlesztési díj nélkül megteheti. Az ügyfelek egy része ezt a díjat általában is indokolatlannak tartja, de banküzemi szempontból lehet indokoltsága, hiszen a szerződésben rögzített futamidő előtti visszafizetés a bank számára új helyzetet teremt, amihez költségek árán tud alkalmazkodni.

Ez rendben is volna, de az már erősen kérdéses, hogy egy ilyen helyzetet mennyiben befolyásol az a körülmény, hogy az ügyfél a párna cihából, vagy egy másik pénzintézettől szerzia végtörlesztéshez szükséges pénzt? A legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy a bankok inkább lenyelik a keserű pirulát akkor, ha az ügyfél egy másik banknál folytatja adós-életét, mint ha végleg kibújik a bankok kötelékéből.

Csábító akciók

Méz a madzagon (	Fotó:Thinkstock)
Méz a madzagon ( Fotó:Thinkstock)

A hitelkiváltás révén új ügyfeleket szerezni szándékozó pénzintézetek kentek némi mézet a madzagra. Az MKB látatlanban egy százalékkal ígér kedvezőbb kamatota kiváltandó régi hitel sarcánál, bárhonnan is tér át hozzá az ügyfél. A megkerülhetetlen feltétel: eddig rendesen kellett fizetni a törlesztőket.

Az Erste kereken százezer forintot ír jóvá, a hitelkiváltás során az új ügyfélnek. Ezt csak három millió forintot meghaladó hiteltartozásnál lehet megkapni, s további feltétel, hogy itt kell legyen az ügyfél folyószámlája (vagy gyorsan nyit egyet), és erre a számlára érkezzen a havi százezer forintot meghaladó havi jövedelme. Hasonló mértékű jóváírással kecsegteti az új ügyfeleit az FHB is. Egy havi törlesztő részletet ír jóvá, de maximum százezer forintot. További feltételek is vannak: legalább hét millió forintos legyen a hitel és a futamidő sem lehet kevesebb tíz évnél.