RIPOSTER

Százezrek helyzetén könnyít az adókedvezmény

A korábbinál is többen jogosultak ettől az évtől szja-kedvezményre a fogyatékossággal, illetve krónikus betegséggel élők közül, miután ez évtől egyebek mellett a mell- és a prosztatarák is bekerült az adócsökkentésre jogosító állapotok körébe. A minimálbér-emelkedéssel pedig a kedvezmény összege is nőtt.

Három évtizede jár személyi­jövedelemadó-kedvezmény bizonyos fogyatékosságok és tartós, krónikus betegségek után az adózóknak. Egy 2009-es miniszteri rendelet csaknem nyolcszázféle állapotot sorol fel, és a lista január 1.-jétől tovább bővült - írja a Magyar Idők.

Az adókedvezményt immár az emlő-, a méhnyak-, a petefészek-, illetve a prosztata- és a heredaganattal diagnosztizáltaknak, valamint egy súlyos gyulladásos női betegség, az endometriózis esetén is jár.

Csak ez utóbbitól, becslések szerint, mintegy kétszázezer nő szenved ma Magyarországon.

Fogyatékossággal vagy krónikus betegséggel összességében több mint kétmil­lióan élnek.

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye igénybe vehető a cukor-, a szív- és az érbetegség többféle formája, vérképzőszervi betegségek, számos pszichés zavar után, de például laktózérzékenység esetén is.

Az adókedvezménnyel az emésztőrendszer-megbetegedésben szenvedők közül is sokan élhetnek, ahogyan a művesekezelésre szorulók, illetve a daganatos betegek is.

Nemcsak az szja-kedvezményre jogosító betegségek köre bővült ettől az évtől, de a levonható összeg is emelkedett, mivel az a minimálbérrel együtt mozog. Ebben az évben így már havi 7450 forint adókedvezmény érvényesíthető az összevonandó jövedelmek utáni adóból, ami

éves szinten 89 400 forint adókedvezményt jelent.

A könnyítés igénybevételéhez nincs szükség másra, mint a rendeletben előírt szakorvosi vagy háziorvosi igazolásra, amit nem kell megküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, azonban meg kell őrizni.

Fontos tudni, hogy amennyiben valakinek már korábban járt volna a kedvezmény, de nem élt vele, akkor az orvosi igazoláson feltüntetett kezdőnaptól öt évig visszamenőleg, az éves adóbevallás(ok) önellenőrzésével is visszaigényelhető.

A teljes írás itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?