OLDALVONAL

Nagy di­lemma, ezért ma­rad­hat Né­met­or­szág­ban a ma­gyar sztár­fo­cista

Sza­lai Ádám je­len­tős dön­tés előtt áll, mi­u­tán a BL-be lőtte a csa­pa­tát.
  • Szerző: vav

Megannyi hullámvölgy, sérülések és formahanyatlások után újra fölfelé ível Szalai Ádám pályája. Egyre többet játszik, ráadásul az utolsó Bundesliga-fordulóban góllal segítette a Hoffenheimet a dobogóra és az őszi BL-főtáblás szerepléshez. Habár Angliába csábítja az Aston Villa, a nagy siker továbbra is Németországban tarthatja.

Minden jó, ha a vége jó?
Minden jó, ha a vége jó?
Fotó: AFP
EZT OLVASTAD MÁR?

A téli középmezőnyből előretörve, meglepetésre harmadikként végzett Szalai csapata a német labdarúgó Bundesligában. A Hoffenheim magyar válogatott csatára nem fix tagja ugyan a BL-induló „Falusiak” kezdőcsapatának, de egyre jobb formába lendül.

Szezonbeli 18 bajnoki meccsén 5 gól és egy gólpassz jött össze – mindenesetre sokkal biztatóbb a helyzete, mint amikor mellőzték a Schalke 04-nél, vagy a 2016-os Eb-szereplés előtt Hoffenheimből kölcsönadták Hannoverbe.

Szalai kirobbanó örömöt okozott a Hoffenheim-szurkolóknak
Szalai kirobbanó örömöt okozott a Hoffenheim-szurkolóknak
Volt már néhány nagy pillanat a pályafutásomban. Amikor két góllal a Bajnokok Ligájába lőttem a Schalkét, vagy amikor közel ötven év után Európa-bajnokságon szerepeltünk a magyar válogatottal.

Ha látod a szurkolókat teljesen megbolondulni a gólodtól, az a lehető legnagyobb öröm egy játékos számára

– hasonlította Szalai karrierje eddigi csúcspontjaihoz a Dortmund elleni szezonzárón (3-1) lőtt hoffenheimi gólját.

Eközben a címlapon
Az osztrákoknak lőtt Eb-gólja volt az egyik csúcspont
Az osztrákoknak lőtt Eb-gólja volt az egyik csúcspont
Fotó: MTI

"Ahhoz, hogy igazi bajnok légy, akkor is bíznod kell magadban, ha senki más nem teszi"

– adott számot a 30 éves támadó a mottójáról, amely hozzásegítette, hogy ha hullámzó sikerességgel is, de 2010 óta folyamatosan megállja a helyét a német bajnokságban.

A 2019-ig szóló szerződése dacára nemrég felmerült, hogy az angol Premier League-be tartó Aston Villa vele erősítené meg a csatársorát, de a BL-indulás alighanem arra sarkalja Szalait, hogy továbbra is Hoffenheimben küzdjön meg a helyéért.

A Kicker szerint ugyan Dietmar Hopp tulajdonos mélyen a zsebébe nyúlva megerősíti a csapatát, de Szalainak igenis jók az esélyei, hogy többet játsszon a Bajnokok Ligája csoportkörében, mint 2013 őszén a Schalkénál.

Sosem adta föl
Szalai Ádám az Ausztria elleni Eb-meccsen (2-0) 550 napnyi gólcsend után volt újra eredményes tétmérkőzésen. Utána, 2016 szeptemberében 640 napos átkot tört meg azzal, hogy 40 sikertelen bajnoki bevetés múltán Bundesliga-meccsen (Hoffenheim-Mainz 4-4) is újra betalált a kapuba. A mélypontjai után tehát a válogatottban és a klubjában is magára talált, megfutamodás helyett összeszorított fogakkal dolgozva kivívta magának edzői bizalmát.