KÜLFÖLD

Szá­jer: a kelet-eu­ró­pai or­szá­gok­nak kü­lö­nö­sen fon­tos a nem­zet fo­galma

A kelet-eu­ró­pai or­szá­gok szá­mára azért kü­lö­nö­sen fon­tos a nem­zet fo­galma, mert va­la­hány­szor a tér­ség fel­sza­ba­dult, ahhoz min­dig a nem­zet adta a ke­re­te­ket - mondta hét­főn Lon­don­ban Szá­jer Jó­zsef.
  • Szerző: Ripost

A Fidesz európai parlamenti képviselője a Mathias Corvinus Collegium (MCC) londoni panelbeszélgetésén vett részt. A rendezvény témája a nemzeti szuverenitás fontosságának vizsgálata volt a XXI. századi keretek között, különös tekintettel az Európai Unió fejlődési irányvonalára - adta hírül az MTI.     Szájer József a londoni MCC-rendezvényen kifejtette: Magyarország és a térség 1989-ben, de már 1848-ban is a nemzet meghatározta keretek között szabadult fel. Hozzátette: a kommunizmus vereségéhez vezető folyamatban a nemzeti önazonosság ereje, az összetartás volt a legnagyobb hajtóerő.

Sokan felróják, hogy a folyamat mögött nem volt igazi mozgalom, ám ha volt, akkor az a nemzeti gondolkodás, a nemzeti összetartozás volt

- fogalmazott a magyar EP-képviselő.     Szájer József szerint az európai integráció egyenjogú nemzetek együttműködéseként indult, és amíg e keretek között volt, addig nagyon jól is működött.     Az utóbbi időben azonban - és ezt Magyarország is megtapasztalta - fegyelmező hatósággá kezd válni, amely különböző mechanizmusokon keresztül meg akarja mutatni, hogy az egyes tagállamoknak milyen irányban kell haladniuk - tette hozzá.     Hangsúlyozta azt a véleményét, hogy ha az EU nem tér vissza az erős nemzetek Európájának ideájához, az európai integráció egésze odaveszhet, mivel az unió akkor tényleg birodalommá válhat, amely olyan ügyeket is szabályozni akar, amelyekben senki nem akar ilyen szabályozást.     Szájer József szerint amíg Magyarországnak olyan kormányai voltak, amelyek mindenre igent mondtak az EU-nak, "addig nem is volt semmi probléma". Most azonban, ahogy Magyarország azonosítja saját érdekeit és ennek megfelelően cselekszik, fekete báránnyá vált, és utasításokat, fenyegetőzéseket kap - fogalmazott a magyar EP-képviselő a Mathias Corvinus Collegium hétfő esti londoni rendezvényén.