RIPOSTER

Bot­rány a ma­gyar is­ko­lá­ban, pén­zért árul­ták az érett­sé­git a di­á­kok­nak

Egy ala­pít­vá­nyi is­ko­lá­ban le­he­tett pén­zért vég­zett­ség­hez jutni, a fenn­tar­tók ugyanis csak a ta­nu­lók után járó tá­mo­ga­tásra utaz­tak.
  • Szerző: Ripost

Kilencvenezerért árulták felnőtteknek az érettségit az egyik alapítványi iskola vezetői Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

Üresek voltak az osztálytermek.
Üresek voltak az osztálytermek.
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A leleplezett bűnszervezet alapítványi iskolát működtetett, hogy támogatáshoz jusson. Érettségi vizsgára felkészítő oktatást hirdettek felnőtteknek és személyenként ötezer forintért vásárolták meg négyszáz állítólagos tanuló adatait. Akinek szüksége volt rá, kilencvenezer forintért vehetett például érettségi bizonyítványt magának.

Az elszámoláshoz hamis jelentkezési lapokat és osztálynaplókat gyártottak. Az illegális pénz a bűnbanda cégéhez vándorolt, fiktív számla ellenében. A NAV az iskola tizenhat telephelyén tartott házkutatást. Bankszámlát foglaltak le és ingatlant zároltak, így a költségvetést ért mintegy húszmillió forintos kár teljesen megtérült.

A jelentős vagyoni hátrányt okozva, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolt bűnbanda tagjaira akár tizenhat év börtönbüntetés is várhat. A nyomozók az ügyben két férfi és négy nő ellen javasolnak vádemelést.