KÜLFÖLD

Vért hányt a beteg, le­zár­ták a kór­há­zat: már Eu­ró­pá­ban a gyil­kos kór?

Még nem tel­je­sen biz­tos, hogy a beteg ebo­lás lett, de a tü­ne­tei alap­ján ez a leg­va­ló­szí­nűbb.
  • Szerző: Ripost
Képünk csak illusztráció.
Képünk csak illusztráció.

Feltételezett ebolás megbetegedéssel vizsgálnak egy pácienst Svédországban, az uppsalai egyetemi klinika elkülönítőjében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A beteget először az enköpingi egészségügyi intézményben kezelték, ezután került az uppsalai kórház fertőző betegek számára fenntartott osztályára. Az Enköpingben működő klinikát időközben lezárták, a beteggel érintkezésbe került egészségügyi személyzetet pedig megfigyelés alá helyezték.

"A vizsgálati eredmények valószínűleg estére meglesznek. Még mindig csak feltételezések vannak, más megbetegedések is szóba jöhetnek" - áll az Uppsala megyei tanács közleményében.

A hatóságok nem tették közzé sem a beteg személyazonosságát, sem azt, hogy korábban külföldre utazott volna. A helyi média viszont úgy értesült, hogy a beteg Burundiba látogatott három héttel korábban, de nem tartózkodott olyan afrikai térségben, ahol ebolás megbetegedéseket regisztráltak.

"A pácienst péntek reggel szállították be, és állítólag vért hányt, ami az ebolás megbetegedés egyik lehetséges tünete" - mondta Mikael Kohler kórházi szóvivő a helyi Upsala Nya Tidning című hírlapnak.

Augusztus óta ebolajárvány sújtja a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részét, mintegy 600 ebolás megbetegedést jelentettek, ezekből 356 végződött halállal. Az ebolavírus a legveszélyesebb ragályos kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású. Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint az ebolás megbetegedés tünetei, mint a láz és a hasi fájdalmak, akár háromhetes lappangási idő múltán is felléphetnek - írja az MTI.