RIPOSTER

Sú­lyos le­fo­lyású vírus tá­madja a ma­gyar cse­cse­mő­ket

Je­len­tő­sen nőtt idén a cse­cse­mők­nél a vírus okozta hör­gőcs­kegyul­la­dá­sos meg­be­te­ge­dé­sek száma. Ész­re­vét­le­nül vi­he­tik haza a fel­nőt­tek, és ahhoz, hogy át­ad­ják, nem kell be­teg­nek len­niük.

Még mindig tart a csecsemőket veszélyeztető járvány, a közép-magyarországi régióban már múlt héten megteltek a gyermek-intenzív osztályok. Az ország keleti része mellett már Vas megyében is megjelent a hörgőcskegyulladás, az elmúlt hetekben a szombathelyi Markusovszky kórházba 25-30 kisgyermek került be a betegség miatt.

EZT OLVASTAD MÁR?
Még március első napjaiban is érkeztek hozzánk csecsemők, akiket bent tartunk megfigyelésre.

Egyikük sincs életveszélyben, de a kórházunk felkészült erre is: biztosítani tudjuk a beteg gyermeknek az esetleges oxigénellátást, a folyadék- és tápanyagpótlást – tudta meg a prof. dr. Oroszlán Györgytől, a Markusovszky kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának vezetőjétől.

Illusztráció
Illusztráció
Korábban nem volt ennyi beteg. Bár a hörgőcskegyulladás eddig is fertőzött, most télen sokkal többen kerültek kórházba

– mondta a professzor, aki hangsúlyozta: a hörgőcskegyulladást észrevétlenül vihetik haza a felnőttek, akik akár észre sem veszik magukon, hogy megbetegedtek. Emiatt érdemes kerülni a kisgyermekes szülőknek a zsúfolt bevásárlóközpontokat, buszokat.

Egyelőre nem tudjuk, mitől betegedtek meg ennyien.

Fontos viszont, hogy aki teheti, mindenképp anyatejjel táplálja gyermekét, ugyanis az ő immunrendszerük sokkal erősebb, mint a tápszeres társaiké – nyilatkozta a -nak prof. dr. Oroszlán György.

A hörgőcskegyulladás (bronhiólitisz) csecsemők és kisdedek légutainak ragályos vírusfertőzése, mely megnehezíti a légzést, elsősorban a kilégzést. A gyulladást okozó vírus a légutak szűkületét okozza, ami akadályozza a levegő áramlását a tüdőbe és abból ki. A bronhiolitisz jellemzően a 18 hónapnál fiatalabb gyermekek, leggyakrabban 6 hónap alatti csecsemők betegsége. Az első életévben a hörgőcskegyulladás 100 gyermekből körülbelül 11-et érint, de egyes járványok idején jóval magasabb arányban betegszenek meg a csecsemők.