KÜLFÖLD

Új or­szágba özön­le­nek a mig­rán­sok

Egyre nyu­ga­tabbra to­ló­dik a mig­rá­ciós út­vo­nal: las­san Spa­nyol­or­szág válik a fő tran­zit­or­szággá.
  • Szerző: KF

Juan Ignacio Zoido belügyminiszter szerint 2016 óta 88 százalékkal nőtt az országba érkező migránsok száma!

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Antonio Sempere - AFP
Fotó: Europress / Antonio Sempere - AFP

A legnagyobb növekedést a két spanyol enklávé, Ceuta és Melilla könyvelheti el. Az észak-afrikai városok kettős kerítésén szinte hetente próbál áttörni egy-egy több száz fős csoport, és sokaknak sikerült is így beszivárognia az országba. De a tengeri útvonalon is egyre nagyobb a forgalom.

Hétfőig a miniszter szerint idén 15473 migráns jutott illegálisan spanyol földre, ebből bő 11 ezren a tenger felől közelítettek, és a többségüket a parti őrség és az NGO-hajók mentették ki a vízből. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint 2017-ben már 121-en fulladtak a tengerbe Marokkó és Spanyolország között.

Az ibériai ország nem kívánt népszerűségét annak köszönheti, hogy egyre több migráns szeretné elkerülni Líbiát, ahol könnyen rabszolgasorba juthatnak, és az Olaszországba való átkelés is veszélyesebb a nyugati útvonalnál. Ennek ellenére még mindig a líbiai-olasz vonal a legnépszerűbb, idén közel százezren tették meg.

Az enklávék kerítéssorát 2016 első 9 hónapjában 613-an próbálták megmászni – idén szeptemberig közel 9 ezren tettek erre kísérletet. A két város közül Ceuta van a rosszabb helyzetben, mivel sokkal közelebb fekszik Spanyolországhoz, mint Melilla. Az 1999-ben telepített kerítést 2005-ben hat méteres magasságúra növelték, de Zoido szerint már ez sem felel meg a célnak.

Eközben a címlapon
A migránsok csövekkel, fémvágókkal és horgokkal megrongálják a kerítést, és így vagy át tudnak mászni rajta, vagy a lyukakon átbújnak.
A spanyol kormány a tervek szerint jövőre 12 millió eurót költ a két enklávé határának megerősítésére.