KÜLFÖLD

Özön­le­nek a mig­rán­sok Spa­nyol­or­szágba

Több mint két­sze­re­sére nőtt idén az il­le­gá­li­san Spa­nyol­or­szágba ér­kező be­ván­dor­lók száma a ta­va­lyi évhez ké­pest - tu­datta Fabrice Leg­geri, a Fron­tex igaz­ga­tója.
  • Szerző: WM

Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének vezetője hozzátette: csaknem 14 ezer érkezőt regisztráltunk Spanyolországban Marokkó felől. Mint közölte, ez több mint két és félszerese a tavalyi év azonos időszakában feljegyzett adatoknak. Ebbe már beleszámították a szárazföldön és a tengeren keresztül jövőket is, illetve a jelentésből kiderül, hogy a migránsok többsége marokkói állampolgár.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Leggeri megerősítette, hogy az utóbbi időben jelentősen csökkent az olasz partokra érkezők száma, azt azonban nem tudta megmondani, hogy a migrációs nyomás spanyolországi erősödése a Líbia körüli szigorúbb ellenőrzéseknek tudható-e be. Az emelkedés ellenére egyébként a Földközi-tenger nyugati része még mindig csak a harmadik legnépszerűbb tranzitútvonal Európa felé. A legtöbben Olaszországba próbálnak eljutni. Idén már több mint százezren érkeztek meg az olasz partokhoz. A második helyet pedig a Törökországból Görögországba tartó útvonal szerezte meg, ezt idén eddig körülbelül 20 ezer bevándorló tette meg.

A fiatal migránsok háromnegyedét bántalmazzák

Az UNICEF és a Nemzetközi Migrációs Szervezet közös tanulmányából kiderül, hogy a Földközi-tengeren át Európa felé tartó 25 év alatti migránsok 77 százalékát bántalmazás éri a hosszú út során. A fizikai bántalmazás mellett sokszor ki is fosztják őket, elkobozzák értéktárgyaikat, vagy embercsempészek áldozataivá válnak. A nemzetközi jelentést 2016 január és 2017 májusa között készítették, ez alatt az idő alatt 22 ezer 25 év alatti fiatal bevándorlót kérdeztek meg a tapasztalataikról.