FITTFAZÉK

Sosem gon­dol­tuk volna, erre is jó a sü­tő­tök!

Most még sze­zonja van, de már nem so­káig. Hasz­náld ki, amíg kap­ható. Három na­gyon kü­lön­le­ges re­cep­tet mu­ta­tunk, három kü­lön­böző al­ka­lomra. A ka­ro­tin­ban, C- és B-vi­ta­min­ban gaz­dag zöld­ség mind­nek fon­tos al­ko­tó­ré­sze.

Reggelire lepénykét, ebédre egzotikus egytálételt, vacsorára pizzátajánlunk. Mindhárom fogás különlegessége: fő alkotórészük a sütőtök.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

SÜTŐTÖK LEPÉNY

Dobd fel a reggelt a mennyeien finom, egészséges, és könnyen elkészíthető lepénnyel. Tele van friss zöldségekkel és sütőtökpürével. Kívül ropogós, belül pont annyira lágy, ahogy ideális. Gluténmentes, vegán recept.

Hozzávalók 8 kis lepénykéhez:

  • 1 csésze csicseriborsó liszt
  • ¾ csésze sütőtökpüré (konzerv v. sült tök, villával megtörve)
  • ½ csésze friss spenót, összevagdalva
  • ½ csésze finomra reszelt sárgarépa
  • ½ csésze zöldhagyma, felszeletelve
  • 2-3 ek. friss korianderzöld, összevágva
  • ¼ csésze erősen szénsavas víz (vagy szóda)
  • ¾ tk. tört chilipehely
  • ½ tk. kakukkfű
  • só (ízlés szerint)
  • 2-4 ek. olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. Mérd ki a hozzávalókat, majd egy tálban keverd össze.

2. Öntsd hozzá a szódavizet. Sűrű palacsintatésztát kapsz.

3. Forrósítsd fel és olajozd ki a palacsintasütőt. Ha már forró,  lepényenként 2 evőkanállal merj rá a tésztából. A nagy sütőlapon több is elfér. Hintsd meg a tetejét is egy kis olajjal. Oldalanként 3-6 percig süsd. Félidőben fordítsd meg. Akkor kész, ha már aranybarna.

4. Folytasd a maradék tésztával. Frissen tálald.

Eközben a címlapon

THAI SÜTŐTÖKLASKA

Ez az édes-savanyú fogás ünnepi lakomához való. Az egzotikus ízű szószban rizstészta fő, a teteje ropogósra sült csicseriborsóval van megszórva. Előkészítés: 20 perc, főzés: 40 perc.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 ek. szezámolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, darálva vagy reszelve
  • 2 cm-nyi friss gyömbér, reszelve
  • 1 erős chili paprika, magok nélkül, elvagdosva
  • 2 zöldhagyma, elvagdosva
  • 3 és ½ csésze zöldséglé vagy csirkeleves
  • 1 kis sütőtök, hámozva, kockára vágva (kb. 3 csészényi sütőtök kocka)
  • 1 púpos ek mogyoróvaj
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 ek. halszósz
  • 4 dl-es kókusztej konzerv (nem cukrozott)
  • 1 nagy marék brokkoli (levagdosva a tönkjéről)
  • ½ csésze friss korianderzöld, összevágva
  • ¼ csésze friss mentalevél, összevágva
  • 20 dkg széles rizstészta  
  • 1 gránátalma magjai

A ropogósra sült csicseriborsóhoz:

  • 40 dkg konzerv (főtt) csicseriborsó, leszűrve, leöblítve
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. barna cukor
  • só és bors, ízlés szerint

Elkészítés:

1. Melegíts fel jó közepes hőmérsékletre egy nagy fazekat. Forrósítsd meg a szezámolajat, majd szórd bele a fokhagymát, a gyömbért, a chilit, a zöldhagymát. 30-60 mp-ig süsd, míg meg nem puhul, és illatozni nem kezd.

2. Lassan öntsd hozzá a zöldséglevet és a sütőtököt. Hozd forrásba, majd lassú tűzön addig főzd, míg a tök meg nem puhul (15-20 perc).

3. Öntsd a felét-háromnegyed részét a turmixgépbe. Mixeld tökéletesen simára, majd töltsd vissza a fazékba, a többihez.

4. Add hozzá a mogyoróvajat, a szójaszószt, halszószt és a kókusztejet. Jól keverd el.

5. A brokkolival együtt még főzd 8-10 percig.

6. Közben a zacskón található utasítás szerint főzd meg a rizstésztát.

7. Ha már a brokkoli is megpuhult, zárd el a gázt. Szórd bele a korianderzöldet és a mentát.

8. Szedd a levest nagy, mély tányérokba, és mindbe adagolj 1-1 maréknyi főtt tésztát.

9. A tetejét szórd meg gránátalmamagokkal és az előzőleg megsütött csicseriborsóval.

Csicseriborsó elkészítése:

1. Melegítsd elő a sütőt 220 Celsius-fokra.

2. A csicseriborsót terítsd el egy törlőruhára, hogy tökéletesen kiszáradjon.

3. Egyenletesen oszd el egy sütőpapírral kibélelt sütőlapon. Szórófejes adagolóval spricceld meg olívaolajjal, hints rá fahéjat, barna cukrot, sót, borsot. Kezeddel forgatva biztosítsd, hogy mindenütt érjék a fűszerek.

4. Süsd 20 percig. Kavard jól át, és told vissza újabb 20 percre.

5. Még melegen szórd a levesre. A maradékot tedd el ropogtatni való snacknek.

SÜTŐTÖKÖS PIZZA

Hozzávalók:

  • 1 nagy, sütésre kész pizzatészta
  • 1 ½ csésze sütőtökpüré
  • 1 édes hagyma (pl. gránóhagyma) szeletelve
  • 1 tk. cukor
  • 2 gerezd fokhagyma, darált
  • 1 mogyoróhagyma, kockára vágva
  • ½ ek friss kakukkfű, összevagdalt
  • só és bors (ízlés szerint)
  • ½ csésze frissen reszelt parmezán
  • 2 csésze frissen reszelt mozzarella sajt
  • 1 csésze rukkola
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

1. Melegítsd be a sütőt 175 Celsius-fokra.

2. Egy serpenyőben, olívaolajon pirítsd üvegesre a hagyma felét. Félidőben szórj rá 1 tk. cukrot. Folyamatosan kavargatva karamellizáld.

3. Szedd egy keverőtálba a sütőtökpürét, szórd hozzá a fokhagymát, mogyoróhagymát, kakukkfüvet és az édes hagyma másik felét.  Keverd hozzá a parmezánt, ízesítsd sóval, borssal.

4. Az előkészített pizzatésztát kend meg a fűszeres, sütőtökös szósszal.

5. Szórd rá a karamellizált édes hagymát és a vágott rukkolát. A tetejére reszelt mozzarella kerül.

6. Told a sütőbe, és süsd készre (kb. 20-25 perc).