RIPOSTER

So­ros­ista ci­vi­lek­nek nem lehet sze­re­pük az uniós dön­té­sek­ben

Eu­rópa be­ván­dor­lás­párti po­li­ti­ku­sai fruszt­rál­tak ami­att, hogy a Sar­gen­tini-je­len­tés sorsa nem a ked­vük sze­rint ala­kul - mondta Varga Judit uniós kap­cso­la­to­kért fe­le­lős ál­lam­tit­kár a Ma­gyar Idők­nek adott év­ér­té­kelő in­ter­jú­já­ban.
  • Szerző: itgy

Az uniós kapcsolatokért felelős államtitkár szerint ha Magyarországról van szó, Judith Sargentini, Guy Verhofstadt és Frans Timmermans mindannyian használják az álhírterjesztés eszközét. Azt is felvetette, hol voltak ezek az emberek 2006-ban, amikor valóban jogsértések történtek Magyarországon, hiszen a Gyurcsány-kormány erőszakot és rendőrterrort alkalmazott békés tüntetők ellen.

Varga Judit államtitkár
Varga Judit államtitkár

Varga Judit kifejtette, hogy

a közelgő európai parlamenti választás miatt egyre éleződik a feszültség Brüsszel mostani bevándorláspárti vezetése és a migrációt ellenző országok, vezetők között.

Egyelőre sikeresen visszavertük a kötelező betelepítési kvótára vonatkozó eddigi javaslatokat és a bevándorláspárti erők folyamatos támadásait.Közben pedig a visegrádi négyekből egy olyan rendkívül ütőképes erőt kovácsoltunk, amellyel a nyugati tagállamoknak már számolniuk kell.

Judith Sargentini
Judith Sargentini
Fotó: MTI

A Sargentini-jelentésről azt mondta: silány fércmunka. A jogállamisági eljárás, amelynek álcázva támadják Magyarországot, egyébként rendkívül hosszú folyamat, és még nagyon az elején járunk. A jogsértő módon elfogadott hazugsággyűjtemény ügyében hazánk az Unió bíróságához fordult, az államtitkár szerint Magyarország egy nagyon alaposan kidolgozott keresetet nyújtott be.

Varga Judit kitért arra is, hogy Frans Timmermans bizottsági alelnök nemrég szorgalmazta, hogy a Sargentini-jelentés elkészítésekor megkérdezett civil szervezetek is legyenek az eljárás részesei. Az ötletet teljesen elfogadhatatlannak tartotta, hiszen

milyen alapon lehetne helyük sorosista civileknek uniós döntésekben?

Ez olyan, mintha az ügyész fogná magát, és felülne a bírói pulpitusra.

Eközben a címlapon
Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt

Az Európai Parlament Zöld frakciója kezdeményezésével kapcsolatban, mely szerint a budapesti tüntetések kapcsán tartsanak újabb vitát a magyarországi helyzetről, az államtitkár feltette a kérdést:

ezek az emberek hol voltak 2006-ban, amikor valóban jogsértések történtek Magyarországon, hiszen a Gyurcsány-kormány erőszakot és rendőrterrort alkalmazott békés tüntetők ellen?

Hol vannak akkor, amikor a határon túli magyar kisebbség jogait csorbítják? Miért nem akkor aggódtak Magyarországért, a magyar emberekért, amikor tényleg volt rá ok?

Frans Timmermans
Frans Timmermans

A kötelező betelepítési kvóta ügyében kifejtette, csak átmenetileg került le az asztalról, de az elmúlt napokban maga az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani mondta, hogy a testület készen áll a kötelező kvóta bevezetésére.

Tehát egyáltalán nem tettek le róla, sőt úgy tűnik, hogy ezt is át akarják erőltetni.

Nekünk továbbra is folyamatosan, minden fórumon tiltakoznunk kell ellene, és ehhez további szövetségeseket is kell találnunk.

Az a javaslat is teljességgel elfogadhatatlan, hogy a migránsokat befogadni nem akaró országokat pénzbeni megváltásra kötelezzék "szolidaritás" címszó alatt. A magyar kormány 2015-ben elsőként vállalta a schengeni határok védelmét, ami rengeteg pénzt és erőforrást igényelt. Mi ezzel járultunk és járulunk hozzá a migrációs válságra adott közös európai válaszhoz! Eközben Brüsszel máig nem járult hozzá a határvédelmi kiadásokhoz, pedig ígéretet kaptunk erre.