KÜLFÖLD

Soros György új ke­gyelt­jei át­ve­he­tik a ha­tal­mat Né­met­or­szág­ban

Soros György még feb­ru­ár­ban Eu­rópa éb­redj! című írá­sá­ban arról ér­te­ke­zett, hogy Né­met­or­szág­ban a Zöl­dek az egyet­len Eu­rópa-párti po­li­ti­kai for­má­ció, ben­nük látja az Eu­ró­pai Egye­sült Ál­la­mok le­té­te­mé­nye­seit. És láss cso­dát, Né­met­or­szág­ban feb­ruár óta 10 szá­za­lék­kal nőtt a Zöl­dek nép­sze­rű­sége, haj­szál­nyira ma­rad­nak csak el a Mer­kel­ék­től. Jó esély van arra, hogy akár az idén új vá­lasz­tá­so­kat írnak ki.
  • Szerző: WM

A május 26-i Európai Parlamenti választások nagy meglepetése volt, hogy a zöld politikát képviselő pártok milyen jól szerepeltek. A jelenlegi állás szerint a következő parlamentben 69 fős frakciót alakíthatnak, ami a negyedik legnagyobbnak számít a néppárt, a szocialisták és a liberálisok után. Németországban például 20 százalékos eredményt értek el májusban, amivel a második legnépszerűbb politikai párttá léptek elő. Nehéz megítélné, hogy honnan ez a hirtelen jött népszerűség, valószínűsíthetően több összetevő együttes hatásaként kell értelmezni.

Egyrészt a német belpolitika hosszú ideje válságban van. Az Angela Merkel vezette kormánykoalíció lehetséges felbomlásáról cikkeznek folyamatosan a német sajtóban. Az emberek ugyanis csalódtak a politikai elitben. A történelmi pártnak számító, a kisebb koalíciós partnerként szereplő szociáldemokratáknak rekord alacsony a támogatottsága, de úgy tűnik, hogy a Német Kereszténydemokrata Unió szavazói sem elégedtek meg azzal, hogy Anegla Merkelt nyugdíjba küldték a párt éléről. A magyar ember számára kimondhatatlan nevű Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnökké választása nem hozta meg a várt áttörést, továbbra is csökken a párt népszerűsége.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Soros György nyíltan a Zöldek mellé állt

A legnagyobb példányszámban eladott német napilapban, a Bildben közölt legfrissebb közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a szavazók negyede már a Zöldekre szavazna.  Csak egy százalékkal kisebb a  Zöldek támogatottsága, mint a CDU/CSU pártszövetségnek.  De míg a Zöldek hihetetlen tempóban erősödnek, az Angela Merkel vezette pártszövetség történelmi mélyponton van. A keresztény pártok több magas rangú politikusa is arról beszél, jó esély van arra, hogy már idén új országos választásokat írnak ki.

Eközben a címlapon
A Zöldek már a másodikok, 25 százalékos támogatottsággal (KÉP: bild.de)
A Zöldek már a másodikok, 25 százalékos támogatottsággal (KÉP: bild.de)

Úgy tűnik, hogy valóság lesz abból, amit Soros György felvázolt Európa ébresztő! című februári írásában. Ebben a magyar származású amerikai milliárdos azt írja, az Európai Unió meghatározó országa Németország, ott pedig a CDU-CSU pártszövetség a meghatározó politikai formáció. (…) A koalíció azonban nem lehet annyira Európa-párti, amennyire kellene, jobbszárnyát ugyanis folyamatosan veszélyezteti az AfD. A helyzet azonban nem reménytelen, német zöld párt egyetlen Európa-párti politikai formációként folyamatosan emelkedik a közvélemény-kutatásokban.

Soros György
Soros György
Fotó: AFP

Ahogy Soros, úgy a német zöldek is migrációt támogató politikát folytatnak. Tavaly januárban a párt akkori vezetője, Simone Peter így fogalmazott: Németország sokszínűsége jól látható. Viszont hiányolom, hogy a kancellár vagy a CDU és az SPD emellett kiálljon. Németország évtizedek óta a migránsok célpontja, és ennek így is kell maradnia. Magasztalta a kvótarendszert, azaz a bevándorlók kötelező elosztását.

Soros februári írása óta a Zöldek támogatottsága 10 százalékkal nőtt, csak az utóbbi egy hétben 6 százalékkal erősödtek. A 25 százalékos érték pedig már csak egy százalékkal marad el a Merkel-féle CDU/CSU 26 százalékos eredményétől. A következő választásokon – legyen az a soron következő vagy előrehozott – tehát nagy valószínűséggel a Zöldek kormányalakító pozícióba kerülhetnek, és senkinek se legyen kétsége, ők nem szabnak majd gátat a tömeges migrációnak. A Zöldek tehát  megadhatják Soros Györgynek azt, amiért oly régóta harcol milliárdokat és energiát nem kímélve…