HARCÉL

Soros ke­gyelt­jei megint ha­zud­tak a ma­gyar mé­di­á­ról

A nem­zet­közi kom­mu­ni­ká­ci­ó­ért és kap­cso­la­to­kért fe­le­lős ál­lam­tit­kár vissza­uta­sí­totta a ma­gyar mé­dia­vi­szo­nyo­kat érintő bí­rá­la­to­kat az EUOb­ser­ve­ren ked­den köz­zé­tett írá­sá­ban, amellyel a brüsszeli hír­por­tál ko­rábbi cik­kére re­a­gált.
  • Szerző: ripost

Kovács Zoltán hangsúlyozta, a magyarországi sajtó jóval színesebb annál, mint amilyennek az említett cikkben beállították.

Kovács Zoltán mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy Harlan Mandel, a magyar médiatér kormányzati "elfoglalásáról" szóló cikk szerzője az amerikai Media Development Investment Fund (MDIF) vezetője, amely szervezet legalább 16,5 millió dollárt kapott Soros György üzletembertől.

Rámutatott, hogy az alap Magyarországon kizárólag balliberális, erősen kormánykritikus sajtóorgánumokat támogat, és ez jogában is áll, azonban

nem kellene úgy tenni, mintha a médiafinanszírozásban érintett, politikai programmal rendelkező MDIF pártatlan, értéksemleges részvevője lenne a piacnak.

A szervezet támogatta médiacégek azonos platformon állnak a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvánnyal, sőt egyesek akár azt is mondhatnák, hogy együttműködnek "az információáramlás irányítása és manipulációja" érdekében.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyarországi médiapaletta sokkalta színesebb annál, mint ahogy azt Mandel láttatni akarja, a legnézettebb televíziós csatorna például messze az RTL Klub, a leglátogatottabb internetes hírportál pedig a kormánypártinak ugyancsak aligha tekinthető Index.hu.

Végezetül kitért arra is, hogy a magyar médiatörvény "teljességgel megfelel az európai normáknak".

Eközben a címlapon