SZTÁRDZSÚSZ

El­ké­pesztő nyo­mor­ban él né­hány ma­gyar le­genda

Van­nak olyan mű­vé­szek, akik hiába értek el óri­ási si­ke­re­ket, nem él­vez­he­tik fel­hőt­le­nül nyug­dí­jas éve­i­ket.

Sokuk havi 45, 50, 60 ezer forintból kénytelen megélni. És nincs egyetlen szervezet, alapítvány sem, amely segítené őket. Akinek van rá lehetősége, még most, ilyen idősen is kénytelen fellépést vállalni, hogy ne haljon éhen. De van, aki betegsége miatt már dolgozni sem tud, így nincs külön jövedelme.

SOM LAJOS nem tud már dolgozni

EZEKET OLVASTAD MÁR?

47 ezer forintból kellene megélnie az egykor hatalmas sikereket arató Piramis együttes alapítójának. Hiába kap évente jogdíjat, Som Lajos gyakran éhezik.

„Ha nem lenne a jogdíj, ami ugye csak évente jön, akkor lehet, már nem is élnék. Megalázó helyzet ez minden művésznek, persze, gondolnom, kellett volna erre fiatalkoromban figyelni, amikor sokat kerestünk, de nekem nem volt befektetésem” – mesélte a Piramis legendája.

Eközben a címlapon

SZILÁGYI ISTVÁN teljesen összeomlott

„Az utca hírmondójaként” emlegetett Szilágyi ­István anyagilag teljesen padlóra került. Az után, hogy egy betegség miatt távoznia kellett a Győri Nemzeti Színháztól, nem tudja, visszatérhet-e valaha. Most egy romos, fűtetlen házban él feleségével és fiával.

„Nem tudom, hogy valaha képes leszek-e visszatérni a színházba, továbbra is komoly betegséggel küzdök. Tüdőgyulladást kaptam, mert nem tudtunk már fűteni a házban, a többhetes fekvés miatt pedig trombózisom lett.”

PAUDITS BÉLA csontsoványan, betegen él

Az egykor legendás színész, Paudits Béla komikus havi 62 ezer forintból kellene hogy megéljen. Kis lakásban él, de magas a rezsije, csak a gázszámlája ­15–20 ezer forint.

„Kemény a rendszer, amikor úgymond, híres voltam, mindenhol szerepeltem, táncoltam. De most van, hogy enni sem tudok, örülök, ha mindent sikerül kifizetnem. 1992-ben a sok munkától az egészségi állapotom is leromlott, leszázalékoltak. Most csak akkor vagyok »boldog«, ha alszom, mert akkor nem gondolkodom, hogyan tovább.”

Csala Zsuzsának a házát kellett eladnia

Csala Zsuzsa 2014 februárjában bekövetkezett haláláig dolgozott, hogy megéljen. Neki nagyon alacsony volt a nyugdíja. Imádott otthonát is azért adta el, hogy ne nyomorogjon.

„Ha nem adom el a budai házat, ami évtizedekig az otthonom volt és hét évig építettem, nagy bajban lettem volna” – nyilatkozta akkoriban.