INSIDER

Sok­kot kap­tak a ti­ni­lá­nyok a per­verz férfiak miatt!

Egyre töb­ben van­nak, és egy életre szóló trau­mát okoz­hat­nak a zsú­folt tö­meg­köz­le­ke­dési esz­kö­zö­kön tá­madó dör­gö­lő­zök.
  • Szerző: Cs.R.

Egyre többen vannak a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön támadó dörgölőzök. A hatóságok tehetetlenek, csak a hangos fellépés riasztja el a perverzeket! Védjük meg egymást, védjük meg a nőket!

- Iskolába mentem, a 7-es buszra a Móricz Zsigmond körtéren szálltam fel, hatalmas volt a tömeg, összepréselődve utaztunk – meséli a Ripostnak szörnyű élményeit a 19 éves budapesti Mónika, akit a 7-es buszon és a 4-es 6-os villamoson is molesztáltak.

"Amikor a busz felkanyarodott az Erzsébet hídra,

éreztem, hogy valaki hátulról nyomja magát hozzám, aztán keménységet éreztem. A mögöttem álló szakállas ember nekem nyomta ágaskodó férfiasságát.

Iszonyú undor fogott el, a busz tömve volt, ráadásul lassan haladtunk, dugó volt. Szólni nem mertem, alig kaptam levegőt, toltam arrébb az utasokat, tolakodtam. A többiek azt hitték, megőrültem, még rám néztek furcsán. A Ferenciek terén lepattantam a buszról, úgy éreztem hányni fogok. Sokáig futottam, féltem, hogy utánam jön. A suliba nem mentem be az első órára, hanem zokogtam a vécén - mesélte felkavaró történetét Mónika a -nak.

"Ugyanez megtörtént velem a 4-es 6-os villamoson is. A Blahán szálltam fel. Láttam egy férfin, hogy néz, aztán közeledni kezdett, egyre közelebb és közelebb nyomult. Nagyon ideges lettem. Szerencsére közel volt a Rákóczi tér, rákiáltottam, és leszálltam a villamosról. Ha tehetem, elkerülöm a tömött járműveket!"

Mónika esete sajnos nem egyedi, az interneten rengeteg hasonló történet kering. A hétfői napilapban olvashatja őket, és azt is, mit mond a dologról a szexiuálpszichológus. Miért nem tesz senki semmit?Mit tehetünk mi, hogy megóvjuk magunkat és másokat az életre szóló traumától?

Eközben a címlapon
Máshol is óriási probléma a tömegközlekedésben a nők molesztálása. Japán, Mexikó és India „megoldása” a különválasztás: sok helyen egyszerűen külön utaztatják a nőket és a férfiakat. Angliában honlapot nyitottak, ahol bárki bejelentheti, ha zaklatták egy járművön – másfél év alatt 50 ezer esetről számoltak be az áldozatok! Elindították a londoni Testőr Projektet, és kiképeztek kétezer hivatalnokot, hogy hogyan reagáljanak a bejelentésekre. Plakátokkal, hirdetésekkel arra biztatták az embereket, tegyenek feljelentést zaklatóik ellen. Egy felmérés szerint a New York-i metró utasainak 63 százaléka állította, hogy zaklatták már a utazás közben. Japánban a felmérések szerint a húszas-harmincas években járó női utasok kétharmada találkozott már dörgölőzve zaklatókkal.