MEDICINA

Sok­kot ka­pott az orvos, ami­kor be­né­zett pá­ci­ense szá­jába

Spe­ci­á­lis an­ti­bio­ti­ku­mok és an­ti­pszi­cho­ti­ku­mok ha­tá­sára durva el­vál­to­zás je­lent­ke­zett az ame­ri­kai nő nyel­vé­nek tel­jes fe­lü­le­tén. Ilyen bor­zal­mat még nem lá­tott a sokat ta­pasz­talt doki!

Egy 55 éves amerikai nő különleges esetével szinte minden neves orvosi szaklap foglalkozott az utóbbi időben. A neve elhallgatását kérő páciensnek több különleges antibiotikum és antipszichotikum hatására fekete és szőrszerű képződmény jelent meg a nyelvén - írja a DailyMail.

A szerencsétlenül járt nő egy motorbaleset következtében súlyosan megsérült és kórházba szállították. Pár nap után fertőzés jelei mutatkoztak a végtagjain, ezért az orvosai intravénásan egy széles spektrumú antibiotikumot, minociklint adtak neki. A terápia egy hétig tartott, ezt követően jelent meg a nyelvén a furcsa fekete massza, amelyhez még az émelygés érzése és rossz ízérzet is társult.

EZT OLVASTAD MÁR?

A fekete szőrnyelv (lingua villosa nigra) nevű betegség nagyon ritka , de az orvosok azonnal tudták, mivel van dolguk, és hamar kezelni tudták azt.A ritka tünetegyüttes az ízlelőbimbók megduzzadásával kezdődik, melyek mérete normál állapotban csupán 1 mm, de a betegség hatására akár 18 milliméteresre is megnőhetnek. A duzzadt bimbók közé pedig könnyen beszorulnak az ételdarabkák, melyeken könnyen szaporodásnak indulnak az legkülönbözőbb mikrobák, és lényegében a baktériuminvázió az, ami elfeketíti a nyelvet.

A szakértők a mai napig nem tudják, hogy pontosan minek a hatására  alakul ki ez a nagyon ritka betegség, de szerencsére a kezelése végtelenül egyszerű. A fekete nyelvvel diagnosztizált nő esetében például csak antibiotikum-váltásra volt szükség. A gyógyszercserét követő második héten a nyelve újra visszanyerte egészséges külsejét.