RIPOSTER

Sok­koló je­len­tés: Még min­dig ter­jed a ha­lá­los vírus a szom­széd­ban

Május 2-a és ok­tó­ber 10-e kö­zött or­szág­szerte 38 ha­lál­ese­tet és 268 agy­hár­tya­gyul­la­dást oko­zott a nyu­gat-ní­lusi vírus Ro­má­ni­á­ban - kö­zölte csü­tör­tö­kön a Fer­tőző Be­teg­sé­ge­ket El­len­őrző és Fel­ügyelő Or­szá­gos Köz­pont. A héten 12 új meg­be­te­ge­dést re­giszt­rál­tak.
  • Szerző: RIPOST

A legtöbb személy – tízBukarestben hunyt el a nyugat-nílusi láz fertőzésének következtében, öt Bihar, négy-négy Iasi és Olt megyében, kettő-kettő Konstanca, Suceava és Dolj megyében, és egy-egy Fehér, Braila, Botosani, Calsrasi, Galac, Kovászna, Dambovita, Teleorman és Prahova megyében.

A járványt a szúnyogok terjesztik, ezért a szakemberek arra számítanak, hogy a hőmérsékletek csökkenésével visszaesik a fertőzések száma.

EZT OLVASTAD MÁR?
ILLUSZTRÁCIÓ
ILLUSZTRÁCIÓ

A fertőzés a gyenge immunrendszerű személyekre lehet veszélyes, tünetei magas láz, erős fejfájás, izomgyengeség, hidegrázás, fáradságérzet, fényérzékenység. Megelőzésképpen a szúnyogcsípések ellen kell elsősorban védekezni, a lakosságnak azt javasolják, hogy szereljenek szúnyoghálót az ablakokra, használjanak rovarirtó szereket a lakásban és a ház körül, távolítsák el a lakás környékéről a hulladékot, és kerüljék a vizes, mocsaras helyeket, írta a Maszol.ro portál.