MAMAKLUB

Sok­koló ge­ne­ti­kai fel­fe­de­zés, ve­szély­ben a gye­re­kek

Olyas­mit ta­lál­tak a tu­dó­sok a gé­nek­ben, ami még őket is meg­döb­ben­tette. Ki­de­rült, hogy a szü­lők bi­zo­nyos vi­sel­ke­dési for­mái tor­zít­ják a gye­re­kek ge­ne­ti­kai ál­lo­má­nyát. Mu­tat­juk a haj­me­resztő ered­mé­nye­ket!
  • Szerző: sk

Azok a gyerekek, akikkel rendszeresen kiabálnak, vagy megverik őket a szüleik, látható jeleket mutatnak az iskolában: félénkek, visszahúzódók lesznek, vagy épp ellenkezőleg, extrém mértékben agresszívak. A bántalmazás nyomait felnőtt korban is viselik, sokan szenvedélybetegek lesznek, vagy soha nem mernek olyan életet élni, amilyet szeretnének. A lelki sérüléseken túl most az is kiderült, hogy a génekből is örökre szóló nyomot hagy, ha valakit bántottak gyermekkorában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kanadai British Columbia Egyetem kutatása során 34 férfi spermiumát vizsgálták, és kiderült, hogy a gyerekbántalmazás nyomai ott vannak a génekben is, sőt, ezek a módosulások befolyásolják a felnőtt a sejtek működését is. Korábban úgy vélték, a gének fogantatástól kezdve kódolva vannak arra, hogyan működjenek, azonban most már bizonyos, hogy befolyásolja, milyen környezeti hatás ér bennünket. De nem csak emiatt döbbenetes a felfedezés.

A tudósok ugyanis a sejteket vizsgálva még azt is meg tudták állapítani, hogy nagyjából mikor történt a bántalmazás. A kutatók szerint így a jövőben a felfedezés segítheti a gyermekbántalmazási ügyekben a hatóságok munkáját.

Egyelőre arra nem derült fény, hogy a génekkel öröklődnek-e a bántalmazás során átélt élmények, de a kutatók reménykednek benne, hogy hamarosan erre is megkapják a választ.