INSIDER

Sok he­lyen nem lehet fi­zetni az új 500 fo­rin­tos­sal

Már egy hó­napja be­ve­zet­ték az új 500 fo­rin­tos bank­je­gyet, de még most is ren­ge­teg olyan au­to­mata van, ami nem fo­gadja el az új pénzt. Vo­nat­je­gyet és BKV-je­gyet tu­dunk venni az új 500-assal az au­to­ma­ták­ból, de ételt is italt nem - ez de­rült ki kör­utunk során, ami­kor ki­pró­bál­tuk az új pa­pír­pénzt.

Az automaták átállítása az üzemeltető felelőssége, nincs rá törvényi kötelezettség – közölte érdeklődésünkre a Magyar Nemzeti Bank.

A jegybank az 500 forintosok esetén több mint féléves felkészülési időszakot biztosított az automataüzemeltetők számára, hogy tegyék alkalmassá berendezéseiket az új bankjegycímlet elfogadására. Ennek ellenére még mindig sok az olyan automata, amelynél nem tudunk új címlettel fizetni.   

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mivel a leggyakrabban jegyvásárláskor használunk automatát, tesztünket azzal kezdtük. Egy menetjegyet vásároltunk a BKV automatából, a gép gond nélkül elfogadta az új bankjegyet.

A BKK még az új 500-as bevezetése előtt elvégezte a szükséges szoftver módosítását az automatákon, így azok elfogadják az újfajta papírpénzt

– tudtuk meg a BKK sajtóosztályától. A MÁV automatái is át vannak állítva.

A Déli pályaudvaron sikerült jegyet vennünk az új 500 forintossal. 

Már első naptól elfogadja az összes automata  az új címletet

–közölte a -tal  közlekedési társaság sajtó osztálya.

Eközben a címlapon

Az önkiszolgáló pénztáraknál sem okoz gondot, lehet fizetni az új címlettel, tudtunk vásárolni ott új pénzzel.  

A Tesco önkiszolgáló kasszái elfogadják az új 500- Ft-os bankjegyet

–mondta el a kérdésére az áruházlánc sajtóosztálya.

Az ital automatáknál már nem volt ilyen szerencsénk.

A papírpénzzel működő automata többszöri próbálkozásra sem fogadta el a bankjegyünket. A következő ugyanilyen automata sem működött az új papírpénzzel. Ezen viszont jelezték is ezt a problémát.

A felirat szerint a gép sem az új 500-ast, sem az új 1000-est nem fogadja el.

Sokadik próbálkozás után találtunk egy olyan italautomatát, amely elfogadja az új papírpénzt. Ezt a tényt az üzemeltetők úgy jelezték, hogy kézzel ráírták a gépre filctollal, hogy elfogadja a gép az új 500-ast és 1000-est. Parkolást sem tudtunk új 500-as címlettel fizetni, de a legtöbb parkoló automatánál papír pénzzel nem is lehet fizetni, csak apróval.

„Budapest Közút Zrt. üzemeltetésében lévő P+R parkolók illetve a Rákóczi téri mélygarázs valamint a Margitsziget zárt rendszerű várakozási övezet díjfizető parkolónál lévő automatáknál lehet fizetni az új 500FT-os bankjeggyel" - tudtuk meg.

Sok pláza mosdójában fizetős a mosdóhasználat, a legtöbb helyen egy 100 forintost kell bedobni, hogy kinyíljon az ajtó. Ezek mellé gyakran helyeznek ki pénzváltó automatákat, arra az esetre, ha valakinél nem lenne apró.

De ha nincs nálunk apró és papírpénzből csak új 500-as van nálunk, akkor nem jutunk be  a mellékhelyiségbe.

A4-es papírra kiírták a Corvin pláza mosdójánál, hogy a pénzváltó automata nem fogad el új 500-ast. A legtöbb kávéautomata sem működik még az új pénzzel.

Az üzemeltető cég szerint rövid időn belül megoldják a problémát.