kulcsár edina
Te is imádod ezt a fantasztikus, ízes zöldséget? Spagettihez, pizzához, gnocchi-hoz készítsd el otthon az olaszok kedvencét, a sugo-t. Most töltsd meg a kamrádat érett paradicsomból készült saját szószokkal.
Tudtad, hogy a paradicsom is az Újvilágból érkezett Európába?
Az elején még mérgezőnek hitték, de a sugo (olasz paradicsommártás) elterjedése után diadalmenetben hódította meg a mi földrészünket is.
Most rakd el télire az olaszok híres finomságát. A legideálisabb, ha a paradicsomot tökéletesen éretten, a saját kertedből szeded, és persze vegyszermentesen termesztetted.
Szósz készítéshez csak az érett paradicsom alkalmas.
1. Vágd finomra a vöröshagymát. Mosd meg a bazsalikom leveleket, és gyengéden érintve itasd le róla a nedvességet. (Így megmarad az összes aromája)
2. Mosd meg a paradicsomot. Vágd ki a szárrészt.
3. Forralj vizet és apránként merítsd bele a paradicsomokat fél percre. Húzd le a héjukat.
4. Negyedeld a paradicsomot, és ujjaiddal vedd ki a magokat (ezekre már nem lesz szükséged). Aprítsd fel a paradicsom húsát.
5. Egy serpenyőben melegítsd meg az olívaolajat. Lassú tűzön süsd meg a fokhagymagerezdeket, majd vedd ki. Közepes tűzön pirítsd üvegesre a vöröshagymát (3-4 perc).
6. Öntsd hozzá a paradicsomot. Nagy lángon, kavargatva melegítsd fel, majd fedővel letakarva, alacsony hőmérsékleten főzd 10 percig.
7. Ezután fedő nélkül, időnként kavargatva, alacsony hőn párologtasd 30 percig. Így lesz sűrű a szósz.
8. Tíz perccel a főzés vége előtt kóstold meg, és tetszés szerint ízesítsd sóval, borssal.
9. Két perccel a befejezés előtt szórd bele a bazsalikom leveleket. Kavard át.
10. Ha rögtön tálalod, önts még a tetejére egy kis olívaolajat. Ha befőzöd vagy fagyasztóba teszed, akkor nem kell a plusz olaj.
Nagyon finom még, ha teszel hozzá egy szál rozmaring lehúzott leveleit, friss borsikát és kakukkfüvet, oregánót, zsályát, esetleg chilit.
1. Tisztítsd meg és darabold fel a zöldségeket.
2. Az előző recept szerint készítsd elő a paradicsomot.
3. Az olívaolajban dinszteld meg a zöldségeket. Add hozzá a tisztított, magjától megszabadított, elkockázott paradicsomot.
4. Öntsd fel borral, fűszerezd. Főzd készre.
5. A nem túl-főzött tésztát egyenesen a mártásba szedd ki.
Õsi recept alapján készül, melyet az inkák fejlesztettek tökélyre. Tőlük örökölték az aztékok és a maják. A spanyol hódítók közvetítésével jutott el Európába.
1. Vágd apróra a megtisztított, lehéjazott, kimagozott paradicsomot. A vöröshagymát is vagdosd finomra.
2. Öntsd egy tálba a paradicsomszószt. Keverd bele a paradicsomot, vöröshagymát. Add hozzá a fokhagymát, ízesítsd chilivel, sóval, cukorral, lime levével, vágott koriander zölddel.
3. Jól keverd össze, és hűtsd be egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.