MEDICINA

Soha töb­bet nem mész utcai ci­pő­vel a la­ká­sodba, ha ezt el­ol­va­sod

A szak­ér­tők ag­gasztó ered­mé­nyekre ju­tot­tak, ami­kor cipők tal­pát és ott­ho­nok kü­szö­bét vizs­gál­ták meg.
  • Szerző: FÁB

Aggasztó hírekről számoltak be a szakértők. Hiába súrolod és a takarítod az otthonod, mégis veszélyben lehetsz, mert a vizsgált cipők talpának 39%-án, illetve a vizsgált otthonok küszöbének 40%-án C. difficile baktériumot találtak.

EZT OLVASTAD MÁR?

Ez a baktérium az úgynevezett álhártyás vastagbélgyulladás leggyakoribb okozója, mely szinte mindenütt  megtalálható a természetben, sőt kis mennyiségben a bélrendszerben is. A belekben akkor válik veszélyessé, ha az antibiotikumok használatával elpusztul a szervezetet nem veszélyeztető baktériumok nagy része, így teret nyer és túlszaporodik a C. difficile. A baktérium érintés útján terjed, antibiotikumok nem hatnak rá, és végső esetben még halált is okozhat.

fotók: pinterest
fotók: pinterest

Otthonunkba cipőnk talpán, az utcáról juttatjuk be legnagyobb eséllyel ezt a baktériumot, ezért is vizsgálták a küszöböt és a cipőket a szakértők, és jutottak a már említett, nyomasztó adatokra. Megnyugtató viszont, hogy azt mondják, túlságosan rettegnünk nem érdemes: kiválóan elkerülhető a komolyabb baj, ha nem csak a latyak, eső és hó miatt, hanem egészségünk érdekében is levesszük cipőnket a bejáratnál.