kulcsár edina
A legtöbben nem azért küzdünk a fogyással, mert nincs elég akaraterõnk. A gond sokkal inkább az, hogy rosszul csináljuk az egészet. Sajnos a kalória- és zsírmegvonás nem válik be!
Az sem mindegy, miből vesszük magunkhoz a kalóriákat: egy palack kólában és egy marék mogyoróban ugyanannyi kalória van, mégis micsoda különbség van köztük! Lássuk hát a legújabb, tudományos alapelveket a fogyáshoz!
A cukros ételek és italok, valamint a zsírszegény, feldolgozott szénhidrátok gyorsan emelik a vércukorszintet, ettől pedig a hasnyálmirigy inzulint kezd kibocsátani. Ez a hormon viszont serkenti a zsírraktározást: ahogy a tápanyagok bejutottak a zsírsejtekbe, kifelé lezárul az út, így az energiaellátásod csorbát szenved, vagyis hamarosan újra éhes leszel. Nem a túl sok ételtől hízunk, hanem a túl sok cukortól, amely ráadásul azt is támogatja, hogy többet együnk a kelleténél. Ha nem hagyod el teljesen az egyszerű szénhidrátokat, akkor előbb edd meg a fehérjét és a zöldséget, és csak utána próbálkozz velük.
Ha fogysz egy keveset, az anyagcseréd lelassul, mivel a kisebb súlyú test kevesebb kalóriát használ fel nyugalmi állapotban. Ám a kutatások azt mutatják, hogy a szénhidrátszegény diéta, amelyben csak a bevitt kalóriák 10 százaléka származik szénhidrátokból, segít elkerülni ezt a lassulást. Az inzulinszint csökkenése ugyanis lehetővé teszi, hogy a testben tárolt zsírból energia legyen.
Az egészséges, telítetlen zsírsavak, amilyenek például az olívaolajban és diófélékben vannak, fontos részei az étrendnek. A tejtermékek zsírtartalma is egészséges, míg a húsok telített zsírtartalma akkor a legveszélyesebb, ha finomított szénhidrátokkal együtt fogyasztják. Az egészséges zsírok hozzásegítenek, hogy kevesebb cukrot és finomított szénhidrátot fogyassz.
Ha drasztikusan csökkented az elfogyasztott kalóriák számát, a tested azonnal átkapcsol éhezési üzemmódba, így kevesebb kalóriát éget el, miközben éhesebb leszel, és nem éred be egy normál adag étellel, ha végre leülsz az asztalhoz. A megoldás: egyél elég fehérjét, jó minőségű zsiradékot, és rostokban gazdag összetett szénhidrátokat – leginkább zöldségekből, hüvelyesekből és magvakból. Így csökken az inzulinszinted, és gyorsabban lesz energia az elraktározott zsírból.
Reggeli: omlett 4-6 tojásfehérjéből hagymával, paprikával, paradicsommal és mexikói mártással. 2 szelet pulykasonka.
Tízórai: egy doboz sovány joghurt fél csésze áfonyával.
Ebéd: kelkáposztasaláta fél fej kelkáposztából, negyed avokádóból, 3-4 koktélparadicsomból, egy kevés konzerv articsókából egy szelet pulykasonkával és 15 dkg párolt csirkemellel.
Uzsonna: negyed csésze sózatlan dió, mogyoró, mandula és egyéb magvak.
Vacsora: 15 dkg fehér húsú hal vagy lazac párolva, fokhagymával és citrommal ízesítve. Negyed édesburgonya sütőben sütve, egy csésze párolt leveles zöldség, pl. kelkáposzta fokhagymával és sóval ízesítve. Desszert: fél körte, alma, őszi- vagy sárgabarack párolva, kardamommal és szerecsendióval ízesítve.