FAZÉK

Soha többé nem rontod el a rizst, ha így főzöd! Íme, a titok

Bosszant, hogy min­dig össze­ra­gad a rizs? Soha többé nem fog, ha hall­gatsz a mes­ter­sza­ká­csokra: el­árul­juk mi a tö­ké­le­tes, per­gős rizs leg­na­gyobb titka.
címkék:

A rizsfőzés egyszerű dolognak tűnik, mégis sokan vannak, akik nehezen birkóznak meg vele: elég az alja, nem fő meg eléggé, vagy összetapad, és valamilyen ragacsos kásához kezd hasonlítani. Vajon mi lehet a tökéletes állagú, pergős rizs titka? Annyit máris elárulhatunk, hogy semmi köze a rizs és a víz arányához, amire a legtöbben gyanakszanak.

A legnagyobb trükk, hogy a rizst át kell mosni. Alaposan, sokszor, adott esetben akár harmincszor is. Ez ugyanis eltávolítja a rizsszemek felületéről a keményítőt, ami egyébként ragacsossá tenné a szemeket. A keményítő ugyanis felszívja a vizet és szó szerint csirizzé válik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezután bő vízben főzzük meg a rizsszemeket, és főzés után még egyszer öblítsük le őket. A rizsfőző gép is jó befektetést, mivel pont a megfelelő ideig hőkezeli a rizsszemeket – nem véletlen, hogy sok étteremben is ezt használják.

címkék: