MEDICINA

Soha többé kopaszság - feltalálták az ellenszert a gyérülő hajra

Úgy tûnik, a tudósoknak sikerült rájönniük, miért kezd ritkulni a haj idősebb korban. A New York-i kutatók egészen elképesztő módszerrel tervezik megoldani a kopaszodás problémáját..
  • Szerző: Ripost

Amerikai kutatók szerint meglehet a megoldás a korral járó kopaszodás problémájára: rájöttek ugyanis, hogyan fordítható vissza a folyamat, és sérült bőrön is visszanöveszteniük a szőrszálakat. A The New York School of medicine kutatói az agy egy idegpályáját aktiválták. Ez az idegpálya nagyon aktív, amikor a babák még az anyaméhben vannak, és épp kialakulnak a hajhagymáik, később azonban leáll a működésük, vagy a bőrt ért sérülések, vagy pedig egyszerűen a kor miatt.

A statisztikák szerint a férfiak körülbelül egynegyede már 25 éves kora körül elkezd kopaszodni – Vilmos hercegnek már 22 évesen gyérülni kezdett a haja. De a nőket sem kerüli el ez a probléma: az adatok szerint 40 százalékuknál látható hajritkulás lép fel, már 40 éves korukban.

A kutatók egerek sérült bőrében vizsgálták a fibroblasztnak nevezett, kollagéntermelő sejteket. A kollagén ugyanis az egyik legfontosabb fehérje, amely többek között a bőr és a haj formájának és erejének megtartásáért is felelős. A Dr. Mayumi Ito által vezetett kutatócsoport Aktiválta az egyik idegpályát, amelyen keresztül a sejtek egymással kommunikálnak. Azáltal, hogy élénkítették a sejtek közötti kommunikációt, az egerek szőrnövekedése négy héten belül beindult. Kilenc hét után új hajhagymák és hajstruktúrák jelentek meg. A tudósok eddig úgy vélték, hogy a sérült bőrön a hegképződés és a kollagén termelődése állt a hajnövekedés útjában, de az új kutatás más fényben láttatja a helyzetet. Dr. Ito szerint az ingerületek átadása a kulcs a sejtek között. Ha pedig ezen az idegpályán keresztül sikerül a fibroblaszt sejteket stimulálni, akkor a sebek gyógyulásánál korábban soha nem látott hajnövekedés lehet az eredmény. A károsodott bőrön a haj visszanövesztésére eddig nem volt képes a tudomány – épp ezért sok baleseti sérült fejbőrén maradt maradandó nyoma a velük történteknek.

Az új módszer azonban nem csak a sérülteknek kedvez, hanem az idősödő embereknek is. Az érintett idegpályákat magukban foglaló kísérletek eddig magukkal hozták a daganatok nagyobb kockázatát. Ennek elkerülése végett a tudósok kizárólag a közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő fibroblaszt sejtekkel kísérleteztek – ez az a hely, ahol a hajhagymák először megjelennek.

És ezeket olvastad már?