BOZÓT

Si­micska áll az Olaf-bot­rány hát­te­ré­ben

Ki­de­rült, hogy Si­micska Lajos em­be­rei irá­nyí­tot­ták azt a céget, mely­nek mű­kö­dést ki­fo­gá­solja az EU- ügyész­ség.
  • Szerző: Ripost
Simicska Lajos zászlóshajója, a Közgép Zrt. egy vállalkozáson keresztül többségi tulajdonnal rendelkezett az Elios Innovatív Zrt.-ben abban az időszakban, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF vizsgált – derül ki a cégbírósági iratokból. Az ügy érdekessége, hogy az ellenzéki sajtó, beleértve az oligarcha teljes médiaportfólióját, elhallgatja a tényeket, és Orbán Viktor vejét emlegeti.

Az amerikai The Wall Street Journal néhány órával azt követően, hogy Áder János köztársasági elnök április 8-ra kiírta az országgyűlési választásokat, arról jelentetett meg cikket, hogy az OLAF súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Elios által 2009 és 2015 között elnyert uniós  közvilágítási pályázatokkal összefüggésben.

A hivatal azt javasolta a magyar ügyészségnek, hogy tegyen jogi lépéseket, az Európai Bizottságnál pedig azt indítványozta, hogy kérje vissza a közvilágítási projektre elköltött 40 millió eurót.

A hír hallatán hadrendbe álltak az ellenzéki pártok és nem mellesleg a teljes kormányellenes sajtó – beleértve természetesen a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó médiaportfóliót, vagyis a Magyar Nemzetet, az Mno.hu-t, a Hír TV-t, valamint a Lánchíd Rádiót is.

Azt a tényt azonban, hogy 2012 elejétől 2013 nyaráig kizárólag Simicska Lajos és a tulajdonában álló Közgép akarata érvényesült a társaságban, nem verték nagy dobra, sőt teljesen elhallgatták!

A Közgép  mint ismeretes a nagyvállalkozó cégbirodalmának zászlóshajója.

Az oligarcha  – bizalmasain keresztül – gyakorlatilag kézi vezérléssel tudta irányítani az Elios most megkérdőjelezett ügyeit. Így az OLAF, az Európai Csalás elleni Hivatal által feltárt  visszaélések igazi felelőse Simicska Lajos. Egyszerűbben fogalmazva a kígyó bekapta a farkát.

 

Mint azt már korábban kiderítették, a közvilágítási pályáztatás kereteit még a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány idején dolgozták ki. Az OLAF tehát jelenleg éppen ezeket a tendereket szedte ízekre, immár másodszor.