INSIDER

Ez az oka, hogy kevés jégeső volt idén

Az or­szá­gos jég­kár­mér­séklő-rend­szer be­vál­totta a hozzá fű­zött re­mé­nye­ket, a gaz­dál­ko­dók az idén 22,5 ezer hek­tárra je­len­tet­tek be jég­kárt, ami 70 szá­za­lék­kal ala­cso­nyabb a ta­va­lyi­nál, és majd­nem 50 szá­za­lék­kal marad el az el­múlt 5 év át­la­gá­tól. Az egyre szél­ső­sé­ge­sebb idő­já­rás miatt jö­vőre a ter­vek sze­rint előbb, áp­ri­lis 15-én in­dít­ják a jég­kár­mér­séklő-rend­szert.

„Idén az elmúlt 30 év legzivatarosabb tavasza és nyara volt. A villámlások száma 4 százalékkal nőtt május-szeptember között az előző évihez képest, és átlépte a 2,9 milliót, ami majdnem kétszerese volt az elmúlt 4 év átlagának"

– mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

EZT OLVASTAD MÁR?

Mint a megírta, május 1-jén lépett üzembe az országos jégmentesítő rendszer. A technika lényege, hogy célzottan ezüst-jodid molekulákat juttatnak a légkörbe, amelyek olvasztják a jeget – így a jégeső jóval kisebb szemekből áll, és kisebb kárt okoz.

Hazánkban 986 talajgenerátor telepítettek egymástól tíz kilométeres távolságra, így az egész országra kiterjedő védelem épült ki. A gépek egy része automatikusan működik, egy másik részüket a helyi gazdálkodók kezelik. Számukra egy szoftver segítségével közvetlenül az Országos Meteorológiai Szolgálattól érkezik a friss, kifejezetten jégesőre vonatkozó előrejelzés.

A jégeső nemcsak a gazdák, de a vásárlók életét is megkeseríti. Ráadásul az utóbbi évek időjárás-változásai egyre gyakoribb és intenzívebb jégesővel fenyegettek, fenyegetnek. 2017 tavaszán csak a mátrai borvidéken 300 millió forint feletti kárt regisztráltak, egy évvel korábban pedig mintegy 45 ezer hektárnyi termőterületen pusztított a jégverés. A szakemberek számos módszert dolgoztak ki, hogy megfékezzék a jégkárt, hazánkban – Európában elsőként – az egész országot lefedő rendszert telepítettek, amely sikeresen vizsgázott.

Eközben a címlapon
986 generátor dolgozott A 986 talajgenerátor a védekezési szezonban átlagosan egyenként 87-szer lépett működésbe, és 479 órán keresztül üzemelt. A jégkár aránya a bejelentett mezőgazdasági káron belül 13 százalék volt, míg tavaly ez az érték elérte a 37 százalékot is.