KÜLFÖLD

Ban­kok ki­fosz­tá­sát ter­ve­zik szom­batra a Mac­ron el­leni tün­te­tők

Zsi­nór­ban már a ki­len­ce­dik hete til­ta­koz­nak az úgy­ne­ve­zett sár­ga­mel­lé­nyes tün­te­tők Fran­cia­or­szág ut­cáin. A de­monst­rá­lók az erő­szak he­lyett egy új mód­szert pró­bál­ná­nak ki a kor­mány meg­bé­ní­tá­sára.
  • Szerző: WM

Az elmúlt hetek párizsi történései rémálomként fognak bekerülni a történelemkönyvekbe. A franciák ugyanis immáron a kilencedik hete tiltakoznak Emmanuel Macron politikája ellen. A két hónap alatt számtalan autót felgyújtottak, rengeteg bolt kirakatát betörték, de még a Diadalívet is megrongálták a demonstrálók. Az eddigi tüntetésekből tanulva, a francia hatóságok 80 ezer rendőrt vezényelnek szombaton az utcákra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Sajtóértesülések szerint ez a hétvége azonban nem az erőszakról fog szólni, a sárgamellényesek ugyanis valami teljesen újjal próbálkoznának.

Az új terv szerint bankpánikot okoznának, ami azt jelenti, hogy egyszerre több tízezer bankügyfél rohamozná meg bankfiókokat, hogy készpénzben felvegyék a számláikon található összegeket.

Az egyik szervező úgy fogalmazott, elegük van abból az embereknek, hogy az ő pénzükből keresik mások magukat degeszre.

"A bankok kormányoznak"
"A bankok kormányoznak"

Több szakértő is kételkedik abban, hogy  valóban nagy tömeg fogja megrohamozni a bankokat, de, ha sikerül mozgósítani több tízezer embert, akkor a francia kormánynak lesz miért aggódnia.