RIPOSTER

Saját húga szol­gál­ta­tott bi­zo­nyí­té­kot a Teréz kör­úti rob­bantó ellen

Fegy­ház­ban le­töl­tendő élet­fogy­tig­lani bör­tönre ítélte a bí­ró­ság a Teréz kör­úti rob­ban­tót, a 25 éves fi­a­tal nem je­lent meg a szer­dai íté­let­hir­de­té­sen. Az in­dok­lás­ban el­hang­zott: a dön­tés egyik oka, hogy P. László Ger­gely húga fel­is­merte a rob­bantó sze­mé­lyé­ben a báty­ját!
  • Szerző: RIPOST

Óriási érdeklődés övezte a Teréz körúti robbantás ítélethirdetését, a Fővárosi Törvényszéken rengeteg újságíró és civil jelent meg, hogy megtudja: milyen büntetést szabnak ki a két évvel ezelőtti merénylet elkövetőjére. A bíróság dísztermében megjelent a vádlott édesapja, húga és pár támogatója is, egyikük fehér horgászsapkát vett fel, így demonstrálva, hogy a tettes pártján áll, aki a kamerafelvételek szerint ilyet viselt.

Ám a videókon kívül számos bizonyíték szól a most 25 éves P. László Gergely ellen!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Kalina József 5 perc bevezető után el is mondta az ítéletet: a vádlottat, aki nem jelent meg a bíróságon, életfogytiglani fegyházbüntetésre ítéli közfeladatot ellátó személyek elleni emberölési kísérlet, robbanóanyaggal való visszaélés és terrorcselekmény előkészítése miatt.

A tettes legkorábban 25 év múlva szabadulhat

- monda a bíró, aki ezen kívül kötelezte P. László Gergelyt a bűnügyi költségek megfizetésére, ennek az összege pedig óriási: meghaladja a 110 millió forintot!

Az ügyész súlyosbítást kér, az ügyvéd P. László Gergely felmentését és ügyfele házi őrizetbe helyezését indítványozta a másodfokú ítéletig, utóbbi kérést dr. Kalina József bíró elutasította.

Fotó: Markovics Gábor

Az ítélethirdetés után a hallgatóság kisebb része felszisszent, többen elhagyták a tárgyalótermet, nagyobb botrány ekkor még nem tört ki. A bíró hosszasan indokolta döntését, az előzmények, a beismerő vallomás, a vádlott telefonján lévő szelfik, amiket a merénylet előtt készített magáról és a helyszínen talált DNS egyértelműen arra utal, hogy ő robbantott a Teréz körúton.

Eközben a címlapon

Az egyik perdöntő bizonyíték pedig az, hogy P. László húga egyértelműen felismerte a merénylőben a bátyját.

Ezt nem hiszem el, ez nem lehet igaz

– fakadt ki a lány, amikor megmutatták neki azokat a kamerafelvételeket, amiken az elkövető vásárol a robbantás előtt egy CBA-ban.

Miután dr. Kalina József berekesztette a tárgyalást, szót kért a merénylő édesapja. Idősebb P. László először gúnyosan "gratulált" a bírónak, és koncepciós pernek minősítette az eljárást. Ezután a bátyját felismerő P. Dorottya állt fel, szerinte „meghamisították és átértelmezték” a tanúvallomását. Végül bekiabált az a hölgy is, akit az augusztus végi védői perbeszédben ki kellett tiltani a tárgyalásról, ő megint azt szajkózta, hogy P. László Gergelyt bedrogozták, emiatt tett beismerő vallomást. A bíró mindenkit csendre intett, és elhagyta a dísztermet, mondván, ő már lezárta a tárgyalást.

A Teréz körúti robbantás ügye várhatóan jövőre folytatódik másodfokon.