MEDICINA

Õrület, hogy hová tűnik a nők testéről a zsír, amikor lefogynak

Gondolkodtál már, vajon hova lesz a felesleg, amit leadsz? Mert, hogy nyomtalanul nem tûnik el, az biztos. Egy kutatócsoport megcáfolta az összes tévhitet. Például, hogy izommá alakul. De szerencsére elárulták azt is, mi lesz vele...
  • Szerző: Ripost

Ma már a csapból is a diéta folyik: add le a zsírt a karodról, a combodról, a fenekedről; mozogj, kerüld a szénhidrátokat, gyilkod le módszeresen a hájadat! De ha leadsz tíz kilót, az hova tűnik? Egy kutatás utánajárt a dolognak.

A kutatást végző csapat először is megkérdezett 150 hozzáértőt: orvosokat, dietetikusokat, személyi edzőket. Az eredmény megdöbbentő volt: legtöbbjük nem tudta, mi történik fogyáskor a temérdek mennyiségű zsírral.

A legnagyobb tévhit az, hogy az elégetett zsír energiává alakul.

Ugyanis az anyagmegmaradás elmélete alapján ez lehetetlen. A másik tévhit, hogy izommá alakul, ez pedig biológiai képtelenség, mások szerint pedig a bélrendszeren keresztül távozik. A valóság azonban sokkal egyszerűbb.

A zsír széndioxiddá és vízzé alakul a diéta és edzés során. Előbbit kilélegezzük, utóbbi izzadással vagy vizeléssel távozik. Tíz kiló súlyfelesleg leadása esetén pontosan 8,4 kilogramm zsír távozik a lehelettel, a fennmaradó 1,6 kiló pedig vízzé változik. Más szóval: fogyókúrakor a súlyfeleslegünk nagyobb részét kilélegezzük.

Joggal tehetnéd fel a kérdést: akkor minek torna, simán csak többször kell lélegezni, és már oda is a zsír, nem? Sajnos ez nem így működik, ugyanis a kilégzéstől termelődik ugyan széndioxid, de több nem lesz, ha többet lélegzel; legfeljebb elszédülsz, elálmosodsz. A zsírt át kell alakítani ahhoz, hogy ki tudjuk lélegezni. És ennek az egyetlen módja a mozgás. Persze az sem árt, ha közben kevesebb kalóriát viszünk be, nehogy gyorsabban rakódjon le, mint ahogy kilélegezzük…

És ezeket olvastad már?