KÜLFÖLD

Őrü­let, a vi­lá­gon elő­ször lehet kom­posz­tot ké­szí­teni - ha­lott­ból

Már ha Jamie Pe­der­sen sze­ná­tor tör­vény­ja­vas­la­tát el­fo­gad­ják Washing­ton ál­lam­ban. A tu­do­má­nyos hát­tér ké­szen áll. Eddig hat "ado­má­nyo­zott" holt­tes­ten vizs­gál­ták meg a kom­posz­tá­lási fo­lya­ma­to­kat.
  • Szerző: SZM

Bármennyire is bizarr, de jövőre Washington állam lehet az első, amelyben engedélyezik az emberi test “újrahasznosítását”, a halottak komposztálásával. Jamie Pedersen szenátor kész arra, hogy még az idén törvényjavaslatot nyújtson be, amelyet, ha elfogadnak, jövőre megteremtené az ehhez szükséges jogi hátteret – írta a Bfmtv.

A szenátor felkarolta egy bizonyos Katrina Spade, még 2013-ban született ötletét arról, hogy az emberi testet jelenleg vagy eltemetjük vagy elhamvasztjuk, ám lenne egy további megoldás is. Ezt “újrakompozíciónak” nevezte el. Elhullott állatok komposztálásának lehetőségeit eddig is kutatta egy nyugat-karolinai és egy washingtoni egyetem. Spade ötlete az volt, hogy ezt halott emberekre is ki lehetne terjeszteni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy hengeres vázában elhelyezett levegőztető rendszernek köszönhetően

a test bomlási folyamata ugyanis olyan mértékben felgyorsul, hogy körülbelül egy hónap múlva az emberi maradványokat egy köbméter komposztra csökkenti, amelyet újra fel lehet használni.

Ezt az elképzelést öt hónapig tanulmányozta Lynne Carpenter-Boggs kutató, a Washingtoni Állami Ökológiai Mezőgazdaság professzora, amelynek során hat “adományozott” holttesten vizsgálta meg a lebomlási folyamatokat. A kísérletek szerint az előállított “kompozíciók” egészségügyi szempontból biztonságosak voltak, azaz semmilyen fertőzést nem okoztak.

"Mióta ez téma lett, sokan megkeresnek és lelkesednek azért a gondolatért, hogy haláluk után a testükből a komposztálás nyomán valami új születhet,például egy fa alkotórésze" - nyilatkozta Pedersen szenátor az NBC Newsnek.