ÚTISÚGÓ

Rossz a ked­ved? Dep­ressziós vagy? Hal­lot­tál már a vi­rág­te­rá­pi­á­ról?

A ta­vasz a ki­ke­let idő­szaka, zöl­dell­nek, vi­rágba bo­rul­nak a fák, il­la­toz­nak a ker­tek, a jó ked­vünk is vissza­tér. De mi van az év többi ré­szé­ben?

A Bach virágterápia hívei szerint a virágok magas rezgésű pozitív energiáit, gyógyító hatását egész éven át élvezhetjük esszenciaként fogyasztva.

Sok betegség fő okozója a rossz lelkiállapot

Az angol orvos, Edward Bach, akinek nevéhez a Bach virágterápia fűződik, bakteriológusként kezdte pályafutását, s azt vallotta, hogy a betegségek mindig valamilyen negatív lelki állapotra vezethetők vissza, s amíg ezeket nem szüntetjük meg, a kezelések csak tünetiek lehetnek. Hét nagy csoportba osztotta a lelki jelenségeket, amelyek a különféle betegségekért felelősek, így félelem, bizonytalanság, érdektelenség, magányosság, túlérzékenység, kétségbeesés és túlzott aggódás.

Az 1920-as években az erdőket, mezőket járva gyűjtötte a különféle virágokat, amelyek közül harmincnyolc olyat talált, amelynek a rezgése ezeknek a lelki problémáknak az orvoslására szolgálnak. A Bach virágterápiának mind a mai napig ez a 38 virág az alapja. Felfedezéséről könyvet is írt, amelyben mindenki számára otthon elkészíthető „recepteket” adott közzé, amivel házilagosan is kezelhették magukat a páciensek.

A virágok által helyreáll a test, lélek és szellem egyensúlya

Az általa gyűjtött virágok szirmát áttetsző üvegben és forrásvízben több órára kitette az erős napfényre, így a bennük lévő energia „átszállt” a forrásvízbe. Ez a forrásvízben lévő energia állította helyre a test, a lélek és a szellem egyensúlyát. Enyhe fokú depresszió esetén is Bach-féle virágesszenciák lehetnek a segítségünkre.

Ma többnyire brandyvel kevert vizet alkalmaznak. A 30 milliliteres kis üvegcséből egy-egy cseppet a nyelvre, vagy kiskanálnyi vízbe kell csepegtetni, majd néhány másodpercig a szájban tartani a jobb felszívódás érdekében.

Eközben a címlapon

Habár a Bach virágterápia mindenki számára hozzáférhető, mégis célszerű a szedése előtt szakemberhez fordulni, aki hosszasan elbeszélget az emberrel, feltárva és pontosítva a gondokat, a legmegfelelőbb kezelést ajánlja a betegnek.

Nyugat-Európában orvosok, természetgyógyászok és pszichiáterek is szívesen alkalmazzák, de csak kizárólag kiegészítő terápiaként. Depresszióra így használd a virágokat.