HARCÉL

Ro­má­niai bo­csá­nat­ké­rés az úz­völ­gyi tá­ma­dás miatt

Román-ma­gyar szo­li­da­ri­tási me­ne­tet szer­vez­tek szom­bat este Ko­lozs­vá­ron az úz­völ­gyi ka­to­na­te­me­tő­nél tör­tént in­ci­den­sek miatt.
  • Szerző: RIPOST

A Mediafax hírügynökség azt közölte, hogy mintegy háromszáz román és magyar nemzetiségű ember gyűlt össze a Mátyás-szoborcsoport előtt a Facebookon meghirdetett rendezvényre.

A tüntetők tábláin - többnyire románul, de magyarul is - többek között ilyen feliratok voltak: "Román vagyok, szabadon élek szabad emberek között, nem uralkodok senki fölött", "A csendőrség egymás ellen uszít","Manipulálás és uszítás nélkül" "Szolidaritással a sovinizmus ellen", "Hargita, Kovászna, emberséges föld". Utóbbi felirattal arra az úzvölgyi temetőben is skandált román jelmondatra adtak választ, hogy "Hargita és Kovászna román föld".

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Cornel Vilcu, a megmozdulás kezdeményezője a Mediafaxnak elmondta: azt szerették volna megmutatni, hogy normálisan gondolkozó közösségek is vannak Erdélyben, amelyekben az etnikai besorolások nem működnek. A kezdeményező az európai parlamenti választások kampányával és a választások által kirajzolt, átrendeződött politikai erővonalakkal magyarázta az úzvölgyi incidenst.

"Amikor ismertté vált a politikai realitás, olyan etnikumközi feszültségek jelentek meg, amelyek 1990 óta nem léteztek.

Románként bocsánatot kérek mindazért, amit a legostobább nemzettársaim tettek" - nyilatkozta a szervező.

Eközben a címlapon