SHOWBIZ

Meg­ren­dülve je­len­tette be a test­vére: vá­rat­la­nul el­hunyt a nép­szerű éne­kes

Az éne­kes a test­vére sze­rint bé­ké­sen tá­vo­zott.
  • Szerző: Ripost

71 éves korában, pénteken meghalt Roky Erickson, a 13th Floor Elevators alapító-énekes-gitárosa. Halálhírét testvére a Facebookon jelentette be.

"A testvérem, Roky ma békésen távozott" - állt a szűkszavú nyilatkozatban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hatvanas évek pszichedelikus rockjának kultikus alakja 1965-ben alapította a rockzenekart Texasban, mely az egyik első pszich-zenekar volt Amerikában. Az együttes leghíresebb száma a You’re Gonna Miss Me volt, mely a slágerlistára is felkerült, és folyamatosan jelentetett meg új lemezeket, egészen 1969-ig, amikor a zenészt letartóztatták marihuánabirtoklásért. Mivel addigra már kiderült, hogy Erickson paranoid skizofréniában szenved, kórházba került, ahonnan csak 1974-ben engedték ki.

A későbbi években Erickson sorra adta ki a szintén kultikus szólólemezeit, míg 1990-ben a When The Pyramid Meets The Eye című tribute lemezen olyan zenekarok dolgozták fel a dalait, mint a ZZ Top, az R.E.M., a Jesus And Mary Chain vagy a Primal Scream. A 13th Floor Elevators utolsó fellépése 2015-ben volt, ahol Erickson is színpadra állt a többi alapítóval együtt. Erickson rendívül nagy hatású zenész és egy nehéz sorsú, „őrült géniusz” hírében állt, a halálával a rockzene egyik excentrikus nagy egyénisége távozott.

"Roky olyan sok világban élt, hogy nem lehetett lépést tartani vele. Olyan nagyon élt. De sosem ezen a bolygón" - mondta róla halála után a producere, Bill Bentley.