FÜLES

Ez sok­koló: kom­mu­nista kém volt a csár­dás­ki­rálynő?

Rökk Ma­ri­kát a mai napig úgy em­le­ge­tik Né­met­or­szág­ban, mint a cso­da­szép csár­dás­ki­rály­nőt. Élete vé­géig nép­szerű volt, egy fris­sen elő­ke­rült tit­kos do­ku­men­tum­ból azon­ban ki­de­rül, hogy a szí­nésznő a Szov­jet­uni­ó­nak kém­ked­he­tett!
  • Szerző: WM

Érdekes kémbotrány tartja lázban egész Németországot. A német Bild munkatársa ugyanis belenézhetett azokba a titkos aktákba, amelyekből kiderül, hogy a németek kedvence, Rökk Marika operettsztár és színésznő a szovjet vezetésnek kémkedhetett! Rökk Marika 1913-ban született Kairóban, magyarországi német család gyermekeként. Még tinédzser volt, amikor már a párizsi Moulin Rouge-ban és a New York-i Broadway-n léphetett fel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Pár év alatt a revütáncos-színésznő az operett ünnepelt sztárjává vált egész Európában. Néhány évvel később a filmvilág is felfedezte, az osztrák és német sztárprodukciók megkerülhetetlen alakja lett az 1930-as években. A következő években nem is titkolta, hogy tetszenek neki Hitler módszerei.

A hatalomra kerülő náci vezetés örült annak, hogy egy ismert, szép asszony népszerűsíti őket, s gyakran adtak neki erre lehetőséget. Rökk Marika nem is állt ellen az unszolásnak, a második világháború alatt Goebbels propagandafilmjeiben is szívesen szerepelt. A második világháború után emiatt eltiltották a filmezéstől.

Noha 1948-tól újra engedték forgatni, nem érte el régi sikereit. A színházban viszont még csak ekkor ért a csúcsra: 1951-ben ő lett a német csárdáskirálynő...

A cikk folytatását a című napilap keddi számában olvashatod!