INSIDER

Robotkart kért karácsonyra a magyar fiatalember

Hiába a lelkesedése és elhivatottsága, több mint egy éve képtelen dolgozni a 27 éves Bacskó Tamás, aki munkavégzés közben szenvedett súlyos balesetet. Bedarálta egy gép a bal kézfejét, amit az orvosok sem tudtak már megmenteni, amputálni kellett. Egy bionikus robotkarral viszont újra munkába állhat.
  • Szerző: Ripost

Egyetlen szörnyű pillanat elég ahhoz, hogy az embernek gyökeresen megváltozzon az élete. A 27 éves, ereje teljében lévő Bacskó Tamás a kukorica betakarítása közben szenvedett súlyos balesetet, a csőtörő gép berántotta a bal kézfejét. A 2017 szeptemberében történt szerencsétlenség során a fiatalember végtagja olyan súlyosan roncsolódott, hogy amputálni kellett. A drámai eset azonban nem tántorította el a szamosszegi férfit a terveitől.

„A családom régóta gazdálkodásból él, s évekkel ezelőtt eldöntöttem, hogy szeretném folytatni, továbbvinni, fejleszteni a szüleim gazdaságát.

Friss gondolatokkal, tervekkel kezdtem el építeni a saját, almatermesztésre épülő gazdaságomat, s a célom elérésétől a súlyos balesetem sem tántoríthat el”

– mondja határozottan a %%-nak Tamás. „Az élet minden területén kitartó voltam, ezúttal sem adtam fel. Míg a történtek után a nagyszüleim támogattak, én szüntelenül kerestem a megoldást” – magyarázza a fiatalember.

„Tamás nem csüggedt, ez idő alatt is kereste a megoldást és megtalálta azt a különleges, 3D nyomtatással készült alkarprotézist, ami számára a legmegfelelőbb” – veszi át a szót Szűcs László, a Bionikus Mozgásszervi Alapítvány elnöke, aki a Mindenki Egyenlő Esélyéért Egyesülettel közösen segít előteremteni a robotkar megvásárlásához szükséges pénzt. Mint mondja, egy ilyen végtag ára 8 millió forintnál kezdődik, de az önrész is eléri a 2-3 millió forintot, melynek a felét Tamásék már korábban sikeresen összegyűjtötték.

A két szervezet szeptember közepe óta kezdett el műanyag kupakokat gyűjteni a 27 éves fiatalnak, a napokban pedig egy óriási adományt kaptak Debrecenből. „A NeoPack Hungary Kft. felajánlott 281 ezer darab, azaz 1340 kiló kupakot Bacskó Tamásnak. Le is adtuk Budapesten, így a kitűzött 1,2 millió forint fele megvan. Már csak 600 ezer forint kellene és elkészülhetne az egyedi, méretre gyártott, az emberi bőrhöz hasonló anyaggal borított robotkar” – meséli a %%-nak az alapítvány elnöke, aki önkéntesekkel dolgozik a balesetet szenvedett fiatal megsegítésén.

„Óriási boldogsággal tölt el, hogy ismeretlenül is ilyen sokan segítettek. Rengeteg ember fogott össze, hogy újra teljes életet élhessek, most pedig már látszik a fény az alagút végén” – bizakodott a %%-nak Tamás, akinek a legszebb karácsonya lehetne idén, ha összegyűlne a fennmaradó 600 ezer forint.

 

Nem először járnának sikerrel
A két szervezet korábban egy alvást segítő gépre is gyűjtött kupakokat. „Édesanyja halála után tíz vastagbél fekélyt állapították meg Tánczos Mihálynál, melyhez az elmúlt négy évben súlyos alvászavar is társult, ami korlátozta a munkában és a mindennapi életben. Sürgősen alvássegítő készülék kellett neki, melynek önrészét hamar sikerült összegyűjteni, így november végén A Mindenki Egyenlő Esélyért Egyesület átadhatta neki az életmentő eszközt” – árulta el a %%-nak Szűcs László, a Bionikus Mozgásszervi Alapítvány elnöke.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?