INSIDER

Ri­aszt a me­te­o­ro­ló­gia: Piros hó eshet a hét­vé­gén és ez nem vicc!

Lát­vá­nyos égi je­len­ség­ben lehet ré­szünk hét­vé­gén, ha a lég­köri vi­szo­nyok is úgy akar­ják: a szom­bati ta­va­szias idő után va­sár­nap sár­eső vagy piros hó is eshet! Hány­szor mond­tuk, hogy "majd, ha piros hó esik"! Lehet, hogy el­jött az idő.
  • Szerző: Ripost

Majd, ha piros hó esik! – mondjuk arra, amiről úgy gondoljuk, hogy lehetetlen, vagy ha valami olyat kérnek tőlünk, amit sohasem szeretnénk megtenni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint azonban most minden esély megvan arra, hogy könnyelmű kijelentésünket számon kérjék rajtunk: hétvégén tényleg piros hó eshet! 

„Vasárnap várhatóan jelentősebb mennyiségű szaharai eredetű por érkezik hazánk fölé, és mivel esőre is van kilátás, azzal keveredve sár eshet, összekoszolva ezzel az autók karosszériáját és az ablakokat.  Előfordulhat, hogy narancssárga naplementében gyönyörködhetünk. Amikor a dél, délnyugat felől érkező sivatagi por enyhe, nedves légtömeggel érkezik, saras esőt okoz, téliesebb viszonyok között pedig vörösesre színezheti a hópelyheket”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– közölte a meteorológiai szolgálat.

Bármennyire is ritkának hisszük a piros havat, a jelenség nem példa nélküli. Olaszországban például tavaly márciusban is piros hó esett, szintén az Észak-Afrika felől érkező intenzív déli, délnyugati áramlás miatt, és az Egyesült Államokban, Coloradóban is viszonylag gyakori, hogy a sivatagi homok a hegyekben pirosra festi a havat.

Fotó: Időkép

Igazi kora tavaszi idő jön, szombaton az Északi-középhegység térségét leszámítva mindenhol 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A legmelegebb délen és nyugaton várható: az Időkép szerint 17 fokot is lehet majd mérni! Így megdőlhet az 1944-es, Szombathelyen mért 16,8 fokos napi maximum-hőmérsékleti rekord is, ez volt ugyanis a legmelegebb, amit február 2-án mértek.

Vasárnap is 8-16 fok várható, de nincs kizárva, hogy néhol ennél is melegebb lesz. Megdőlhet az 1926-os bajai 17 fokos február 3-i rekord is

– közölte az Időkép.

Eközben a címlapon

A megbolondult időjárást a természet is megérzi: rengeteg helyen nyílik a hóvirág, sőt, már a fák is rügyeznek.

Az erkélyen lévő növényeim azt hiszik, hogy tavasz van. Szegény nárciszaim már bújnak elő a ládából, pedig ennek még egyáltalán nincs itt az ideje. Bízom benne, hogy most már nem lesznek mínuszok, mert akkor elfagynak a virághagymák, azt pedig nagyon sajnálnám

– mondta a -nak a szombathelyi Erika.

Fotó: Facebook

A hétvégi meleg idő után óriásit zuhan a hőmérséklet: hétfőn 2-8, kedden már csak 1-6 fokot mérhetünk. Az Időkép előrejelzése szerint a tél is visszatér: hétfőn csak helyenként, kedden pedig már többfelé számíthatunk csapadékra, a Dunántúlon havas eső, hó, a Dunától keletre inkább eső lesz a jellemző. A hirtelen váltás megterheli majd a szervezetünket, az arra érzékenyeknél fejfájás, levertség, fáradtság jelentkezhet.

További részletek a napilap szombati számában!