INSIDER

Óri­ási fel­fe­de­zés: réz­kori kincs­le­letre buk­kan­tak a ré­gé­szek

Nagy­szerű fel­fe­de­zést tet­tek a ré­gé­szek a ké­szülő M67-es gyors­for­galmi út pró­ba­fel­tá­rá­sai alatt.

Készül az M67-es gyorsforgalmi út Somogy megyében. A veszélybe kerülő régészeti lelőhely feltárását vezető Kiss Péter és Hornok Péter egy körülbelül Kr. e 4300-4000 között készült ép edényre bukkant Magyaregres mellett, a középső rézkori Balaton-Lasinja kultúra településén.

Az egyik alapárokban egy lefelé fordított, ép fazekat találtunk. A fazekat röntgen-, majd C- vizsgálatnak vetettük alá, amelyben kimutatták, hogy az edény belsejét szinte teljes egészében beléhelyezett tárgyak töltik ki – mondta dr. Kiss Péter, a feltárás vezetője a -nak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Lekri Group Kft.
Fotó: Lekri Group Kft.

A feltáró munkacsoport a több hétig tartó restaurálás során három nagyméretű, rézből készült spirális karperecet, továbbá két dupla spirális, rézből készült ruhadíszt talált a fazékban. Összesen 685 apró, rizsszemnyi, hengeres gyöngy és 19 db spirális csövecske került elő, melyek belsejében textilszálak maradtak fenn. Emellett a lelet 262 gyöngye nagy többségében márványból, kis részben kagylóból és másféle kőzetből készült.A kincslelet összesen 974 tárgyat tartalmaz.

Fotó: Lekri Group Kft.
Fotó: Lekri Group Kft.

A Balaton-Lasinja kultúra leletei szegényesnek mondhatók, így még felbecsülhetetlenebb ez a rézkori kincslelet.Jelentőségét növeli, hogy régészeti feltáráson épen és nem darabokban került elő, ami ritkaságnak számít.

A lelet értékét nem tudjuk felbecsülni, mivel nincs információnk arról, hogy valaha is gazdát cserélt volna egy hasonló ékszeregyüttes – nyilatkozta dr. Kiss Péter a -nak. A feltárás vezetője hozzátette, hogy hasonló kincsleletek nagyon ritkák, ilyen összetételűt és mennyiségűt egyelőre nem találtak. A hozzá értékileg leginkább közel álló kincs még a 19. században került elő Ausztriában. A lelet befogadóhelye a Kaposváron található Rippl-Rónai Múzeum lesz.