HARCÉL

Rét­vári: Brüs­szel fe­nye­get és aka­dá­lyoz

Brüs­szel ket­tős be­szé­det al­kal­maz a ba­ba­váró tá­mo­ga­tás­sal kap­cso­lat­ban, mert a brüsszeli bü­rok­ra­ták aka­dá­lyoz­zák a prog­ram meg­va­ló­su­lá­sát, az Eu­ró­pai Bi­zott­ság szó­vi­vője pedig azt ál­lítja, nincs ki­fo­gá­suk el­lene.
  • Szerző: MTI

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta az M1 aktuális csatornán, hogy amikor Magyarország az Európai Uniótól előzetes támogató levelet kért az intézkedés bevezetése előtt, az egyeztetés során

az EU hónapról hónapra újabb ellenérveket sorakoztatott fel.

Brüsszel azt írta, a program versenyjogi torzulást jelent, és az állami garanciavállalás, valamint a kamattámogatás mértékének csökkentését kérte. Ha pedig Magyarország nem teljesíti ezeket a feltételeket, Brüsszel szélesebb körű vizsgálatot indít, amely nemcsak a versenyjogi szempontokat, hanem más uniós előírásokat is figyelembe vesz. Ez nyomásgyakorlás.

Rétvári Bence úgy vélekedett, a "kettős mérce" problémáját veti fel, hogy amikor Brüsszel migránskártyákat ad a bevándorlóknak, az nem torzítja a versenyt, de amikor Magyarország a magyar családoknak akar segíteni, az aggályos.

Az államtitkár megerősítette, hogy

a magyar kormány július 1-jétől mindenképpen be fogja vezetni a babaváró támogatást, mert az a családvédelmi akcióterv fontos lépése.

Szerinte az lenne a racionális, ha Brüsszel átvenné ezt az ötletet, és más országokban is bevezetné, ugyanis a program sokkal jobb megoldás, mint az afrikai bevándorlók integrációja, amely például Finnországban fejenként 200 millió forintba kerül.

A konfliktus mögött a bevándorlásról való eltérő gondolkodás áll. Brüsszel minden családpolitikai intézkedést támad, mert Magyarország bevándorlásellenes, megvédi határait és szuverenitását, valamint a multikulturális társadalmak helyett a magyar családokat támogatja.

Eközben a címlapon

Rétvári Bence kitért arra is, 2010 óta Magyarországon a gyermekvállalási kedv 23 százalékkal nőtt, míg az EU-ban két százalékkal csökkent.