KÜLFÖLD

Rend­őr­gyil­kos volt-e a férfi, vagy sem? Ki­ad­ják Irak­nak?

Ezen a kér­dé­sen rá­gód­nak már több hó­napja az Egye­sült Ál­la­mok­ban. Az il­lető 2012-ben már me­ne­dék­jo­got ka­pott, de most Irak vissza­kéri őt, mert gyil­kos­nak tart­ják.
  • Szerző: SZM

Ilyen sem fordult még elő! Az elmúlt hónapokban csak az volt a téma, hogy mi legyen a Szíriában vagy Irakban rekedt egykori nyugati állampolgárokkal, akik az ISIS katonái voltak. Most azonban éppen ennek a fordítottja történt!

Oden Abdulsattar Ameen iraki férfit azért tartóztatták le az egyesült államok-beli Sacramentóban,

mert az iraki kormány szerint az ISIS harcosaként 2014 júniusában megölt egy iraki rendőrt.

Mivel az illető 2012-ben már menedékjogot kapott, két kérdés is felmerül. Ha valóban az ISIS-nél szolgált, hogy kaphatott menedékjogot?

Kép egy róla készült TV-riportból

Valamint: mi van akkor, ha az iraki fél téved, és mégsem ő volt a rendőr gyilkosa?Ez utóbbi azért lényeges, mert ahogy azt Ben Taub újságíró a „Shallow Graves” című írásában ismerteti, az iraki bíróságokon az ügyvédek csak közvetlenül a tárgyalás előtt szokták megismerni a vádiratot és alig van lehetőségük felkészülni a védelemre, másrészt a bírósági tárgyalások csak néhány percig tartanak. Ezért valószínű, hogy ha visszaadják az irakiaknak Oden Abdulsattar Ameent, ott halálra fogják ítélni.

Másrészt, egy korábbi jelentésben, amelyet az amerikai hatóságok beszereztek a férfiról, az szerepel, hogy Oden Abdulsattar Ameen a rendőrgyilkosság idejében Törökországban tartózkodott, tehát elvileg nem lehetett a tettes.

Eközben a címlapon

A férfi már tavaly augusztus óta a sacramentói megyei börtönben várja, hogy döntsenek a sorsáról.

Forrás. Jihadwatch