INSIDER

Re­kor­dot dön­töt­tek a be­ru­há­zá­sok ta­valy

Min­den idők leg­több és leg­na­gyobb ér­tékű be­ru­há­zása jött ta­valy Ma­gyar­or­szágra a kor­mány­zati be­ru­há­zás­ösz­tön­zési rend­sze­ren ke­resz­tül.
  • Szerző: F.G.

Magyarországra 2017-ben  96 beruházással 3,5 milliárd eurónyi befektetés érkezett - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Metyx Hungary Kft. kaposvári beruházását bejelentő sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető ismertette, hogy

a tavalyi volt a második olyan év, amikor több mint 17 ezer állás létrehozásáról született döntés a beruházásösztönzési rendszeren keresztül, ez azt jelenti, hogy egy Balmazújváros méretű település minden lakója munkát tudna kapni a beruházásoknak köszönhetően.

Az új munkahelyeken az átlagfizetés 2017-ben meghaladta a 304 ezer forintot, míg egy évvel korábban ez az összeg még 255 ezer forint volt - tette hozzá.     

A befektetések nagy része a digitalizáció és az új ipari forradalom által leginkább érintett iparágakban jött létre: a 96-ból 36 befektetés az autóipart, 7-7 az elektronikát és az élelmiszeripart, 5 pedig az informatikát erősítette, emellett 10 új szolgáltatóközponti beruházás is érkezett.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a teljes foglalkoztatottság elérésével elsősorban a munkahelyek technológiai színvonalának és hozzáadott értékének emelésére kell törekedni, ezért a legfontosabb célnak a fejlesztési és kutatási innovációs kapacitások erősítését nevezte.     

A miniszter a tájékoztató után az MTI-nek kifejtette: míg tavaly és 2016-ban is több mint 17 ezer munkahely létrehozásáról döntöttek a beruházók, addig 2009-ben, a szocialista kormány utolsó évében csak kevesebb mint 5500 munkahely létesült hasonló módon.  

Eközben a címlapon

Hangsúlyozta: 2010-ben 12,5 százalékos munkanélküliség mellett vette át az Orbán-kormány az ország vezetését, mára a munkanélküliség lecsökkent 3,8 százalékra, ami gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent.

A miniszter jelezte: most, hogy munkahely már van elegendő, az a feladat, hogy a magyar emberek minél jobb feltételek mellett tudjanak dolgozni. Ezért helyeznek a befektetés-ösztönzés során egyre nagyobb hangsúlyt arra, hogy a cégek a gyártási bázis után a kutatás-fejlesztési részlegüket is Magyarországra hozzák, hiszen így jól képzett szakembereknek adhatnak munkát és versenyképes jövedelmet.    

A kormány célja az, hogy időről időre mindenki léphessen egyet előre. "Eddig is ezen az úton jártunk, és a jövőben sem fogunk letérni róla"

- jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.