INSIDER

Rekonstruálják az Óbudán talált római lovasfogatot

A római kori sírhelyet még tavaly találták az Aquincumi Múzeum régészei Óbudán. A szenzációs lelet akkor hónapokkal késleltette a Csillaghegyi Strandfürdő átadását. A Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai most több restaurált leletet is bemutattak.
  • Szerző: Ripost

Több restaurált leletet bemutattak a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai azok közül, amiknek a megtalálása miatt tavasszal le kellett állítani a Csillaghegyi Strandfürdő építkezését. A római kori sírhelyet akkor feltárták a régészek, de még rengeteg munkájuk van: a teljes kocsit szeretnék rekonstruálni. A leletek az Aquincumi Múzeumba kerülnek majd.

A feltárás érdekessége, hogy a díszes kocsisíron kívül egy fiatal gyermek és két fogathúzó ló maradványait is megtalálták, ám azt egyelőre nem tudják, hogy a sírhely fő halottja volt a gyermek, vagy maradványait csak később helyezték a lovasfogat mellé, az időközben kifosztott sírhelyre. A lelet mindenesetre páratlan, és ha sikerül a teljes kocsit rekonstruálni a leletek alapján, megláthatjuk, mit használtak az ókori aquincumiak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?