MEDICINA

Rej­té­lyes női be­teg­ség, egyre több em­bert kínoz

Nem is tudod, mi­lyen sze­ren­csés vagy, ha még nem hal­lot­tál az en­do­met­ri­ó­zis nevű be­teg­ség­ről! Saj­nos ez egy egyre job­ban ter­jedő kór, mely ha meg­tá­mad va­la­kit, em­ber­fe­letti küz­del­mek árán tudja csak el­vé­gezni a napi te­en­dő­ket. Ha gyó­gyí­tani még nem is tud­ják, a ször­nyen fáj­dal­mas, kínzó tü­ne­tek eny­hí­té­sére van mód. Eze­ket mu­tat­juk most
címkék:

Nem sokan hallottunk az endometriózis nevű betegségről, pedig egyre gyakoribbá válik. Azok a nők, akik ettől szevednek, tanúsíthatják, hogy

EZEKET OLVASTAD MÁR?
mennyire fájdalmas ez a kór, és milyen hősies helytállást követel a mindennapokban.

Kiváltó okok

A tudósok a mai napig csupán a kiváltó okokat nevezték meg, melyek a betegséget kirobbantják: genetika, hormonális egyensúlyhiány, a méh szövetének rendellenessége.

Mit lehet tenni?

A gyógyításra még nincs mód, de a tünetek enyhíthetők. A természetes módszerek alkalmazásával javítható a beteg állapota, csökkenthetők a tünetek, és a fájdalomis minimalizálható.

TUDATOS ÉTKEZÉS

Bio alapanyagok

A növénytermesztésben és állattenyésztésben bőven alkalmaznak növényvédőszereket és táplálékkiegészítő hormonokat. Ezek hatással lehetnek az ösztrogénszintre, a hormonháztartásra. Az endometriózis-ban szenvedő betegek számára különösen fontos, hogy kerüljenek minden kémiai vegyszerrel kezelt, szennyezett növényi és állati terméket. Kizárólag adalékanyagtól mentes, biológiai termesztésű tápanyagokat vigyenek be a szervezetükbe.

Eközben a címlapon

Omega-3 zsírsavak

A fájdalom csillapítására az Omega-3 zsírsavakban (EPA és DHA) gazdag táplálkozás ajánlott.

Ezek a tápanyagok elsősorban a halakban találhatók. A betegek (de az egészségesek is!) hetente legalább egyszer fogyasszanak lazacot vagy szardíniát. Kiegészítésként szedjenek halolaj kapszulát is. A halolaj gyulladáscsökkentő hatású, és a hormonokat is egyensúlyban tartja.

Ösztrogénszint

A betegek labilis hormonegyensúlya miatt alapvető az ösztrogénszint megfelelő szinten tartása. Bizonyos növények fogyasztásával, mint amilyen a len-, a kender- és a chiamag, emelhető az ösztrogénszint.

Máj méregtelenítése

Fontos a szervezet, a máj méregtelenítése is. Hatásos segítséget nyújtanak ebben a keresztesvirágú zöldségek (brokkoli, karfiol, káposzta). Indol-3-karbinol tartalmuk gyorsítja a máj méregtelenítését.  

Zsírok

A magas zsírtartalmú húsok növelik a gyulladásszintet, emellett gyakran tartalmaznak mérgező adalékanyagokat is.

Ezzel szemben az egészséges zsírok (a rostokkal, a káliummal, magnéziummal együtt) gyulladáscsökkentő és hormonegyensúlyt segítő hatásúak.

Cukor, a fehér halál

A finomított cukor bizonyítottan hozzájárul a fájdalomérzet növeléséhez,

emellett még az immunrendszer működését is gátolja.

Alkohol, kávé – érdemes kiiktatni

Az alkohol is immungátló és gyulladást serkentő hatású.

A koffeintartalmú italok a kényes hormonegyensúlyt támadják.

Természetes segítség, a barátcserje

Barátcserje kivonat: Az endometriózisban szenvedő betegeknek érdemes kipróbálniuk ezt a gyógyhatású gyógynövénykivonatot.

Barátcserje krém: A progeszteronszint növelésével csökkentheted az endometriózis kialakulásának esélyét. A barátcserje krém hatásosan segít ebben.

B- vitaminok

A B-vitaminokban gazdag élelmiszerek támogatják a hormonháztartás egyensúlyát, az ösztrogénszint normalizálását.

Illóolajak

A zsálya illóolaj amellett, hogy fenntartja a hormonegyensúlyt, még a fájdalmas tüneteket is enyhíti. Alkalmazása: Cseppents 2-4 cseppet a hasadra. Tartsd melegen ezt a testrészedet, amíg az illóolaj kifejti jótékony hatását.

Tömjén és szantálfa: A két illóolajat egyenlő arányban keverd el. Már 3-3 csepp is gyulladáscsökkentő és tünetenyhítő hatású lehet.

címkék: