INSIDER

Rej­té­lyes mér­ge­zés: ke­re­ső­ku­tyák­kal ku­tat­nak a nyo­mok után

Ideg- és pat­kány­mér­get ke­res­nek a deb­re­ceni Nagy­er­dő­ben azon a kör­nyé­ken, ahol a múlt héten meg­ta­lál­ták a mér­ge­zett ege­rész­öly­vet. Saj­nos újabb ma­dár­te­te­mekre buk­kan­tak a na­pok­ban.

Továbbra is veszélyben vannak a madarak és a kutyák Debrecenben! Ahogy a már beszámolt róla, február közepén a debreceni Nagyerdőben találtak egy mérgezett egerészölyvet, ami el is pusztult a Madárkórházba szállítása közben. Március elején pedig egy speciálisan kiképzett kutyával is keresték a kihelyezett csalétket a debreceni Nagyerdőben a Madárkórház Alapítvány, a Magyar Madártani Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai ott, ahol az ölyvet megtalálták.

EZT OLVASTAD MÁR?
Az elpusztult ölyv boncolásasorán kiderült: a ragadozómadár varjút evett. A területbejárás során összesen tizenegy vetési varjú tetemet talált a keresőkutya, így feltételezhető, hogy a varjakat mérgezi valaki a közelben

– tájékoztatott az alapítvány.

A speciális keresőkutya a jövő héten újra munkába áll, további területeket fésül át a mérgezés pontos helyének felkutatása érdekében.

A meglévő adatok, bizonyítékok már elegendőek ahhoz, hogy a Madárkórház megtegye a feljelentést természetkárosítás miatt, így várhatóan a rendőrség is bekapcsolódik az ügy felderítésébe

– tudta meg a .

A szakemberek azt kérik, hogy a debreceni Nagyerdő, Nagyerdei körút és a temető közötti szakaszán a lakosok csak pórázon sétáltassák a kutyáikat. Tegyék ezt egyébként is, hiszen ez az erdő védett, ilyen területen pedig máskor is csak pórázon lehet kutyát sétáltatni, különösen a közeledő madárfészkelési időszak miatt.