MEDICINA

Rej­té­lyes be­teg­sé­gek: tény­leg fáj a gye­re­kek­nek a nö­ve­ke­dés?

A ki­csik­nél gyak­ran elő­for­dul, hogy sírva éb­red­nek éj­szaka, és láb­fá­jásra pa­nasz­kod­nak. Sé­rü­lés nincs raj­tuk, a rej­té­lyes fáj­da­lom azon­ban nem hagyja őket, és rövid idő múlva aztán olyan gyor­san el­mú­lik, ahogy jött.

A legtöbb szülő ilyenkor arra gondol, hogy az úgynevezett növekedési fájdalomról lehet szó. Érdemes azonban utánajárni, hogy mi okozhatja valójában a problémát. Különösen akkor forduljunk ortopéd szakorvoshoz, ha a fájdalom nem múlik el, és rendszeresen jelentkezik. Azzal tisztában kell lenni, hogy a növekedés során a csontok változása élettani folyamat, ez pedig nem fáj, ahogy a hajunk vagy a körmünk növése sem.

Más irányban kell kutakodnunk, hogy megtudjuk, miért jelentkezik a gyermekeknél alsóvégtag-fájdalom

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Az éjszakai fájdalmat úgy tudjuk enyhíteni, ha a lábszárat körkörös mozdulatokkal végigmasszírozzuk testápolóval vagy vazelinnel, majd langyos vizes ruhát teszünk rá, azt pedig körbetekerjük egy száraz törölközővel. Erős, a gyermek álmát többször megzavaró fájdalom esetén adhatunk fájdalomcsillapítótis, ilyenkor azonban már másnap keressük fel a háziorvost a panaszok kivizsgálására.

Az orvos kideríti a fájdalom okát

A hosszú, csöves csontok: a comb-és a lábszárcsont a végükön növekednek. A folyamat  során a csont végén lévő porc csonttá alakul, és ez akár fájdalmas is lehet. Léteznek azonban úgynevezett csontosodási magvak, például a lábszárcsont felső részén, amelyek a csontoktól külön fejlődnek. Ilyen mag a térdnél is található, ahol a comb feszítőizmának ina tapad. Ha a gyerekek játék és futkározás közben nagyon megerőltetik az itt található izmot, a tapadásnál egy kis gyulladás keletkezik, s ez fájdalmat okozhat.A sarokcsont hátsó részén is fellelhető egy ilyen csontosodási mag, aminek következtében pedig, ha rossz cipőben kemény talajon megfuttatnak egy osztályt, akkor a tanulók nagy része sarokfájdalmakkal jelentkezhet az ortopédián.

Lúdtalpas izomláz

Fotó: 123RF

A legtöbb éjszakai lábszárfájdalmat azonban a lúdtalp okozza. Ha a fiatal leggyakrabban a lábszárában érzi a fájdalmat, akkor a lúdtalp irányába kezdtünk vizsgálódni. Ilyenkor a lábboltozatot tartó izmokat kell megerősíteni a fájdalom megszüntetése érdekében. Ennek érdekében az ortopédián lúdtalptornát tanítanak be ilyen panaszoktól szenvedőknek.A gyerek lábizmait a tornán és úszáson kívül kiválóan erősíti, ha nyáron a fűben és a homokban mezítláb jár.

A nátha és az ízületek

Az óvodások gyakran náthásak, vagy torokgyulladásuk van. Ilyenkor előfordulhat, hogy a betegséget okozó gyulladás átterjed az ízületekre. Ha például a csípőízület gyullad be, akár a combja is fájhat a gyereknek.