RIPOSTER

Rej­tély és misz­ti­kum övezi a Bu­da­pestre ér­ke­zett inka ara­nya­kat

Mi­u­tán meg­ér­kez­tek Ma­gyar­or­szágra a 3 mil­li­árd fo­rintra biz­to­sí­tott inka arany­kin­csek, két napot várni kel­lett a ki­cso­ma­go­lá­sukra. Az inkák ara­nya ki­ál­lí­tás szer­ve­zői csak a Ri­post stáb­ját en­ged­ték be a kü­lön­le­ges ese­ményre. Jövő szer­dá­tól a nagy­kö­zön­ség is meg­néz­heti a ritka kin­cse­ket, amik 500 éve vérbe bo­rí­tot­ták Eu­ró­pát - de azóta is olyan ese­mé­nyek tör­tén­nek kö­rü­löt­tük, mintha el len­né­nek át­kozva...
  • Szerző: RIPOST

A héten landolt Ferihegyen az a különjáratú repülőgép, amivel Peruból hozták a felbecsülhetetlen értékű arany kincseket a Király utcai Komplexbe. Ahogy a is beszámolt róla, rendőri felvezetéssel vonult végig a páncélozott konvoj a belvárosi kiállítótérbe, ahol a műtárgyakat rejtő ládákat csak pár nap pihentetés után lehetett kinyitni.

Fotó: Markovics Gábor

A termeknek, ahol majd kiállítják az értékes tárgyakat, 50% körüli páratartalmúaknak kell lenniük, hogy a kincsek ne sérüljenek.

EZT OLVASTAD MÁR?

A tárgyakhoz kizárólag a futárok érhetnek, ők is csak speciális kesztyűben, hiszen egyik-másik aranykincs 2600 éves, így a legapróbb nyomás, vagy az ujjak zsírossága is kárt tehet bennük.

Csütörtök este nyitották ki a ládákat, erre a különleges eseményre pedig csak a stábját engedték be!

Fotó: Markovics Gábor

A műtárgyakat kizárólag a világhírű szakértő, Jan Kordoba érinthette meg egy speciális kesztyűben, az ő koordinálása alapján kerültek a vastag, golyóálló üvegből készült búrák a vitrinekre.

Ezek a világon a második legrégebbi aranytárgyak, amik előkerültek. Ennél csak egy régebbi létezik, mégpedig Tutanhamon fáraó mesés kincse. Viszont ez a világon a legértékesebb aranylelet

– kezdte a -nak Oláh Zsuzsanna, Az inkák aranya kiállítást szervező JVS Group kommunikációs igazgatója.

Eközben a címlapon
Elátkozott aranyaknak is gúnyolják, nem véletlenül: az egyik legértékesebb lelet, a halotti maszk ugyanis furcsa kisugárzással bír, ez meg is mutatkozott már Budapesten is

– avatott be az igazgató asszony.

Fotó: Markovics Gábor

„Már a műtárgyak megérkezése is viszontagságos volt, ugyanis a Peruból indult gép viharba került, egy pillanatra pedig kétségessé vált, hogy mikor tud leszállni. A héten az egyik kolléga pakolás közben eltörte a kezét, így ő nem is tud dolgozni” – mesélte a rejtélyes eseteket Oláh Zsuzsanna, aki szerint Jan Kordoba is tartott az inkák aranyának átkától.

A világhírű műkincsszakértő nem babonás, de méltósággal és tisztelettel kezeli az aranytárgyakat. Amikor viszont az első ládát kinyitottuk, hirtelen rosszul lett, azóta pedig folyamatosan hányinger gyötri. Furcsa és megmagyarázhatatlan dolgok történnek az inkák aranya körül

– mondta a -nak Oláh Zsuzsanna.

Fotó: Markovics Gábor

Az inka aranyak története viszontagságos és hátborzongató is egyben, bárhol jártak Európában, vérbe borították a kontinenst. „Már az aranyszobrokhoz is vér tapadt, ugyanis némelyik előtt emberáldozatokat mutattak be az inkák az isteneiknek. A XVI. századi spanyol hódítók aztán ellopták a gyűjteményt, és elvitték Európába, a kincsek miatt aztán kitört az aranyláz. Ekkor is vér folyt. Szinte minden ember hajszolni kezdte a lopott műkincset. A spanyol polgárháború is az inka aranyakhoz köthető. Csak akkor ért véget a vérontás, amikor visszakerültek a kincsek Peruba” – nyilatkozta a -nak a jövő szerdán nyíló kiállítás kommunikációs igazgatója.

További részletek és érdekességek a március 13-án nyíló Az inkák aranya kiállításról a napilap pénteki számában olvashatóak!

A legendás, mesésen gazdag ősi indián civilizáció Dél-Amerikában állt évszázadokon keresztül, egészen a spanyol gyarmatosítók hódításáig. Az Inka Birodalom egyike volt a világ legnagyobb és legrejtélyesebb kultúráinak a XIII.-XVI. század között. Fénykorában 2 millió négyzetkilométer volt a területe és 10 millió fős a lakossága, hozzá tartozott a mai Kolumbia déli része, Ecuador, Peru, Bolívia, Észak-Chile és Argentína északnyugati része. Sok más mellett az inkák az aranyművesség mesterei voltak. Sírjaikba gyakran helyeztek el kis aranyszobrokat, de emberáldozatokat is bemutattak a tárgyaknak.