INSIDER

Rég kap­tak ilyen jó hírt az egye­te­mis­ták

Nagy­szerű hír a fel­ső­ok­ta­tás­ban ta­nu­lók­nak és csa­lád­ja­ik­nak: 40 szá­za­lék­kal meg­emel­ték a fel­ső­ok­ta­tás­ban a szo­ci­á­lis ösz­tön­dí­jakra for­dít­ható ke­re­tet szep­tem­ber­től. Évente 2 mil­li­árd fo­rint­tal töb­bet, idén már 6,2 mil­li­árd fo­rin­tot oszt­hat­nak el a rá­szo­ruló di­á­kok kö­zött. Ez azt je­lenti, hogy több diák kap­hat szo­ci­á­lis ösz­tön­dí­jat, és a ko­ráb­bi­nál na­gyobb össze­get.
  • Szerző: Ripost

"Nő a főiskolai, egyetemi szociális ösztöndíjakra fordított összeg" – jelentette be tegnap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Jelenleg 136 ezer diák tanul államilag támogatott képzésen, és 20-30 ezren részesülnek szociális ösztöndíjban. Szeptembertől nem csak a számuk, de az ösztöndíjuk mértéke is nő.

"Azt szeretnénk, ha Magyarországon egyszerre lenne versenyképes a felsőoktatás, illetve a hallgatók érezzék, hogy a magyar adófizetők támogatják tanulmányaikat"

EZT OLVASTAD MÁR?

– mondta Balog Zoltán.

Palkovics László, oktatási államtitkár fontosnak tartja, hogy egy hallgató se maradjon ki a felsőoktatásból csak azért, mert nem tudja fizetni a tanulmányait és a megélhetését. Hozzátette: ha szükséges, további változások is életbe léphetnek.

Fotó: AFP

Szociális ösztöndíjat azok a diákok kaphatnak, akiknek a családja nem tudja finanszírozni a tanulmányaikat. Jogosultak rá a fogyatékkal élők, az egészségi állapotuk miatt rászorulók, a halmozottan hátrányos helyzetűek, a nagycsaládosok, a félárva és árva diákok.

Az intézkedés azt jelenti, hogy többen tudják majd igénybe venni a szociális ösztöndíjat, és aki megkapja, annak nagyobb összeget folyósíthatnak

– tájékoztatta a -ot Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Az, hogy idén ősztől hány diák és mennyivel több pénzben részesül, az intézmények belső szabályozásától és a pályázók számától függ. A megtudta: eddig egy diák legkevesebb 1000 forintot kapott, a legmagasabb szociális ösztöndíj mintegy 30 ezer forint havonta.

Eközben a címlapon

A egy Debrecen környéki egyetemista lány példáján keresztül bemutatja, mennyibe is kerül egy nem túl tehetős családnak az egyetemi élet, illetve azt is, hogy milyen bevételekhez juthatnak a különböző támogatásokkal. Erről bővebben a szombati napilapban olvashatsz! Keresd az újságárusoknál!