MEDICINA

Re­cseg-ropog a tér­ded? Ki­de­rült, mi­lyen be­teg­sé­get jelez

Te is ag­gódni kez­desz, ha pat­togó és re­csegő han­go­kat hal­lasz, ami­kor meg­moz­dí­tod a tér­ded? Van miért!
  • Szerző: A

Sokak szerint a térd kattogása, recsegése normális és ártalmatlan folyamat, amellyel nem kell foglalkozni addig, amíg nem társul mellé fájdalom vagy a térd megdagadása. Kutatók viszont kapcsolatot találtak a recsegő térd és az oszteoartrózis közt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ha fájdalmat még nem is érzel és mégis nyikorgást, pattogást hallasz a térded felől, figyelj oda, mert már kifejlődött a betegség és elindult a porckopás.Ha még nem is tapasztalsz térd- vagy ízületi fájdalmat, nagy a kockázata annak, hogy egy éven belül kialakul a betegség.

A lakosság 12- 15 %-t érintik az ízületi problémák

A betegség gyakran több év alatt alakul ki. Fájdalmat és merevséget okoz az ízületi porckopás, amitől munkaképtelenné is válhat az ember.

A kattogás, ropogás hátterében a porcok egyenetlen felülete áll. Amikor megmozgatjuk az ízületeinket - leguggolunk vagy lépcsőre lépünk -, a felületek összedörzsölődnek.

Az idő múlásával ezek a porcok elveszítik a simaságukat és a csontok egymáshoz dörzsölése vezet zörejhez.A szilárd, gumiszerű anyag, ami az ízületeket fedi, megszilárdulhat, letöredezhet és megduzzadhat. Az állapot előrehaladtával a porc és a csont is letöredezik,  így a porc teljesen elhasználódik és elkopik. A csontok pedig egymáshoz dörzsölődnek, fájdalmat okoznak mozgáskor.

Sokszor nincs összefüggés a fájdalom nagysága és a röntgenen látható artrózis súlyossága között. Néhány embernek nagy fájdalmai vannak pici ízületi sérüléstől, míg másoknak enyhe fájdalmai vannak komoly sérülésnél.

Eközben a címlapon

A betegség kialakulása

Kockázatot jelent az időskor, az előzetes ízületi sérülések, az ízületek túlhasználata, a renyhe izomzat és a gének.

Segít a normál testsúly fenntartása, fizikai aktivitás megtartása és az ízületi stressz kerülése.

Nincs gyógymód az oszteoartrózisra, de a gyógykezelés segíthet kezelni a fájdalmas tüneteket.Egy 2013-as tanulmány szerint a metotrexát (kemoterápiás szer), amit a reumatoid artrózis kezelésére használnak, segíthet a pácienseken.

Néhány esetben, amikor más kezelés nem segít, megfontolandó, hogy sebészeti úton megerősítsük vagy kicseréljük a károsodott ízületet.