OLDALVONAL

Ka­rá­cso­nyi fo­ci­láz, erre izgul Eu­rópa

Ün­ne­pek ide vagy oda, kon­ti­nen­sünk nem vé­let­le­nül a fut­ball­rang­adók ott­hona. Hét­vé­gén ren­de­zik a leg­na­gyobb der­bit.
  • Szerző: KL

Szombaton világszerte futballrajongók millió követik majd a Real Madrid és a Barcelona összecsapását. Kétségkívül ez a világ legnépszerűbb rangadója. Európában a két spanyol gigász mérkőzése mellett is számos nagy derbit tartanak számon.

Ronaldo (balra) és Messi (jobbra) tavaly decemberben is összecsapott
Ronaldo (balra) és Messi (jobbra) tavaly decemberben is összecsapott
EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. El Clásico

Az El Clásico névre keresztelt derbi idén a bajnoki címről is dönthet, hiszen a Barcelona győzelme esetén 14 pontos előnyre tesz szert a madridiak előtt. Cristiano Ronaldo és Lionel Messi külön párbajának is beillik a találkozó. A portugál sztár idén elvitte az Aranylabdát Messi elöl.

2002-ben arra is volt példa, hogy a Barcától a madridiakhoz igazoló Figót üvegekkel és disznófejjel (!) dobálják meg egy szögletnél.

2. Old Firm

Eközben a címlapon

Európa egyik legrégebbi derbije skót Celtic és Rangers ütközete. A glasgow-i meccs vallási okokból is komoly ellentéteket hordoz.

A Celtic katolikus gyökerű, még a Rangers protestáns kötődésű. A Rangers 2012-es alsóbb osztályba száműzetése miatt pár évig nem volt bajnoki rangadó, de 2016 óta újra játszhatnak egymás ellen.

Egymás mellett a Celtic (balra) és a Rangers szurkolói
Egymás mellett a Celtic (balra) és a Rangers szurkolói

3. Derbi della Capitale

Volt már halálos áldozata a stadionban a Roma-Lazio olasz rangadónak. A fővárosi szurkolók között híresen nagy az ellentét, a pályán kívüli erőszak jellemző a párharcra. 1979-ben életét vesztette egy hazai szurkoló miután pirotechnikai eszközzel szemen találták.

A Lazio-tábor a római derbin
A Lazio-tábor a római derbin

4. Kitalar Arasi Derbi

Törökországban a Fenerbahce és a Galatasaray rangadója a slágermeccs. A két isztambuli csapat fanatikusai között hatalmas a feszültség. Hangulatában talán ez a legfélelmetesebb európai mérkőzés.

Felejtsd el Glasgow-t, felejtsd el Barcelonát! Ez a világ legnagyobb derbije

- mondta el egy szurkoló, aki 1400 kilométert utazott a meccsért.

A Fener-szurkolók a pirotechnikát sem mellőzik
A Fener-szurkolók a pirotechnikát sem mellőzik

5. North West derby

Anglia két legpatinásabb klubja a Liverpool és a Manchester United. A Pool 18, az MU 20 angol bajnoki címmel rendelkezik. Egy 2006-os FA-kupa meccsen az egyik Liverpool-szurkoló ürüléket öntött az alatta helyet foglaló manchesteri fanatikusokra.